Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Tjedni pregled br. 16

Tjedni pregled br. 16

Festival Marulić u Splitu, 'Čarolija imitacija' u Histrionima, Bogdanićev 'Il Signor Bruschino' u Puli, 'Ukroćena goropadnica' u Rijeci, 'Mirjana' u Zagrebu i 'Pulcinella / Shpiel Es' u Splitu
Share on facebook
Share on twitter

Tjedan otvara prvi festival hrvatske drame za djecu Marulić, mlađi brat već dobro znanih Marulovih dana. Marulić, kojemu je domaćin Gradsko kazalište lutaka Split traje od 14. do 17. travnja na programu ima 8 predstava koje konkuriraju za 7 nagrada, a sve ćete o njemu doznati ovdje.

16. travnja zbit će se i prva ovotjedna premijera, iako je zapravo upitno je li uopće riječ o predstavi. Naime, na sceni Histrionskog doma imitator Denis Bašić izvest će svoju Čaroliju imitacija. Pa tko voli - nek' izvoli.

Istog dana, u pulskom INK svoju će prvu premijeru imati novoosnovana Opera b.b. , organizacija kojoj je na čelu Ronald Braus, a koja je za svoj produkcijski debut u koprodukciji s pulskim gradskim teatrom odabrala Rossinijevu opernu farsu - Il Signor Bruschino /naslovna/. Posebna je zanimljivost ovog projekta to što ga kao redatelj i scenograf potpisuje nitko drugi do li - Dinko Bogdanić.

U petak 18. travnja, bit će pak svečano na čak tri domaće scene. U zagrebačkom HNK premijerno će se izvoditi izgubljeni pa nađeni biser domaće opere - Mirjana, Josipa Mandića, koja svoje 'usukrsnuće' ima zahvaliti detektivskim sposobnostima muzikloga Davora Merkaša. Zagrebačku premijeru pak duguje dirigentskoj palici Nikše Bareze i režiji Petra Selema.

U Rijeci će iste večeri Vito Taufer pokušati ukloniti šovinističku etiketu sa Shakespeareove 'Ukroćene goropadnice', u kojoj se glavne uloge dopale Alena Liverića i Tanju Smoje. Predstava na kojoj su mnogi slomili zube, zamišljena je kao kruna riječke sezone posvećene Shakespeareu, a naročito je zanimljivo da autorska ekipa najavljuje - minimalna kraćenja izvornika.

Premijerni niz tjedna zaključuje HNK u Splitu, koji u u želji prezentiranja suvremenog plesnog izričaja, spaja dva, na prvi pogled nespojiva, ali ipak vrlo zanimljiva projekta – ‘Pulcinellu’ Igora Stravinskog i 'Shpiel es', na taktove klezmer glazbe, za koje koreografiju potpisuju Mark Ribaud i Nils Cristi, bivši članovi trupe legendarnoga Jiříja Kyliána.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE