Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.41/2009

Tjedni pregled br.41/2009

U ovotjednom poretku rezultat je 3:5 za domaće, tj. tri gostovanja i pet premijera, a na domaćoj strani prevaguje i otvaranje dugo iščekivanog Zagrebačkog plesnog centra.
Share on facebook
Share on twitter

Prva premijera ovoga tjedna 29.10. u Osijeku, a tom se predstavom ujedno otvara i Noćna scena tamošnjeg HNK. Riječ je o monodrami Mire Perić Kraljik i mladog redatelja Cvetina Aničića, u kojoj autorica i izvođačica igra četiri ljubavnice diktatorskih ličnosti: Hitlera, Staljina, Tita i Kazališta. Kako se kazalište (s)našlo rame uz rame s političkim figurama, provjerite u predstavi 'Zašto se muhe lijepe na "ono"'.

Istog dana, kao i dan kasnije, u Zadarskom kazalištu lutaka možete premijerno pogledati predstavu Ivice Šimića 'Vrtuljak tajni.'

30.10. Histrioni obilježavaju dvije obljetnice - pedesetu godišnjicu rada Joška Juvančića, te četrdesetu Zlatka Viteza. Za zajednički jubilej odabrali su kultni britanski tekst, 'Garderobijera' Ronalda Harwooda, u kojem ostarjeli glumac igra svoju posljednju ulogu uz svesrdnu pomoć spomenutog naslovnog lika, a Vitez je najavio kako će se upravo ulogom glumca i on zaista oprostiti od kazališnih dasaka...

31.10. u ZeKaeMu vas očekuje 'Brak Marije Braun' i Rainera Wernera Fassbindera, drama koja je život započela kao Fassbinderov kultni film, a na domaće je pozornice dovodi Tea Alagić Vlašić, mostarska redateljica sa stalnom newyorškom adresom, kojoj je ovo prva režija u Hrvatskoj. Predstava sadrži niz od 56 kratkih scena na granici između plesnog i dramskog kazališta, a tema joj je - ljubavni trokut...

Istog dana održat će se i premijera nove predstave redateljsko-dramaturškog dvojca - Anice Tomić i Jelene Kovačić. 'Dječak Ivek i pas Cvilek' protagonisti su priča koje za utjehu prepričavaju djeca iz dječjeg doma, a motivi su preuzeti iz popularnog međuratnog romana Đure Vilovića. Predstava je nastala u koprodukciji HNK Varaždin i kazališne družine 'Pinklec'.

Niz gostovanja ovog tjedna otvorit će 'Žaba' Dubravka Mihanovića na Gavellinim večerima 28.10. 'Žaba' stiže iz sarajevskog Kamernog teatra 55, režirao ju je Elmir Jukić, a istu je domaća publika već imala prilike vidjeti. Osim u Gavellu, nagrađivani tekst o poslijeratnom ludilu, svratit će i u Zadar, gdje igra 30.10.

Dubrovniku i Splitu će se pak, 30. i 31.10. 'nametnuti' predstava domaćeg koreografa koji živi i radi u Francuskoj, Zdenka Marasovića. 'Nametnuti san' nastao je prema motivima tekstova Alberta Camusa, a za izvebu predstave zaslužna je Marasovićeva trupa Attitude Europe.

Posljednje ovotjedno gostovanje stiže na Gavelline večeri iz Rumunjske, a radi se o 'Tartuffeu', kojem je međutim redatelj Dan Vasile, u potrazi za realnom modernom  varijantom, odlučio promijeniti kraj - umjesto da dobije zasluženu kaznu, licemjer uspijeva provesti svoje planove... Rumunjskog moralista potražite na Gavellinoj pozornici 31.10.

I na kraju, last ali nikako least, u Zagrebu se 26.10.  otvara Zagrebački plesni centar. Prostorom bivšeg kina Lika u Ilici 10 u 15 i 17 h kroz novouređeni centar provest će vas uz program Plesne turneje brojna imena domaće plesne scene: Željka Sančanin, Aleksandra Janeva, Irma Omerzo, Nensi Ukrainczyk, Sonja Pregrad, Petra Hrašćanec, Andreja Široki, Marjana Krajač, Sanja Frühwald, Marija Ščekić, Silvija Marchig, Katarina Đurđević, te brojni plesni kolektivi i inicijative uključujući i Improspekcije, OOUR, BADco, Trafik, a u kolažnom programu svečanog otvaranja od 19 h sudjeluju skupine Liberadance, Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples, Kelkope, Plesni centar Tala, Maša Kolar i Zoran Marković.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE