Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Metropolitan u Lisinskom 2009./10.

Metropolitan u Lisinskom 2009./10.

Metropolitanove operne produkcije u HD-u uspješno se prikazuju već četvrtu sezonu, a kod nas ih možete pogledati u subotnjim večernjim terminima, u KD Lisinski.
Share on facebook
Share on twitter

Nagrađivanom serijom prijenosa opernih izvedbi, koje su dosad prodale preko milijun ulaznica u SAD-u, a prenose se još u 35 zemalja širom svijeta, Met Live in HD pokazao se kao izvanredno uspješan projekt, zbog čije dostupnosti, osobito financijske, mnogi preferiraju pogledati novu izvedbu npr. Puccinijeve Tosce sjedeći u kinu, nego zapravo odlazeći u Met. Za Live in HD ne postoje loša sjedala, dok u Metu i za ona najlošija ne možete proći ispod 35$.

U sezonu Live in HD po drugi put ulazi i zagrebačka koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, pod nazivom Metropolitan u Lisinskom.

Sezona će se otvoriti u subotu 24. listopada. 2009. s 'Aidom' Giuseppea Verdija u Velikoj dvorani  Lisinskog, a već sutradan, u nedjelju 25. listopada možete pogledati snimku Puccinijeve 'Tosce' koja se zbog radova prouzrokovanih pronađenim azbestom, nije mogla emitirati redovito 10. listopada.

A narednih subota, sve do lipnja 2010. u terminu od 19h u Lisinskom vas očekuje doista vrhunski program opernih klasika: 'Turandot' Giacoma Puccinija, 'Hoffmanove priče' Jacquesa Offenbacha, 'Kavalir s ružom' Richarda Straussa, 'Carmen' Georga Bizeta, 'Simon Boccanegra' Giuseppea Verdija, 'Hamlet' Ambroisea Thomasa, te 'Armida' Gioacchina Rossinija.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=zvQtvHOiTT0]

Od premijernih Metropolitanovih izvedbi, koje smo podrobnije najavili ovdje, u HD prijenosu vidjet ćemo četiri opere (Tosca, Hoffmanove priče, Carmen i Armida), dok je ostalih pet izbor iz Metropolitanova repriznog repertoara.

'Tosca' Luca Bondyja je nedavnom premijerom podigla veliku medijsku prašinu u SAD-u, jer je Metropolitanova tradicionalistički raspoložena publika (američki naziv za redateljsko kazalište u operi je ni manje ni više nego Eurotrash) izviždala autorski tim, a ni Zeffirelli, redatelj prijašnje verzije koju je Bondyjeva zamijenila na repertoaru, nije štedio zlu krv: izjavio je da Bondy 'nije čak ni drugorazredni nego trećerazredni redatelj', no nije ni Bondy njemu ostao dužan - otpisao ga je kao 'Viscontijeva drugog asistenta'.

Provjeriti sviđa li vam se više tradicionalni Zeffirelli možete i sami, jer osim 'Tosce', na programu Meta u HD-u je i Puccinijeva 'Turandot' u Zeffirelijevoj režiji, i to već 7. studenog.

No, prije dva Puccinija na rasporedu je Verdi, i to opera koju domaća publika dobro poznaje jer se njome tradicionalno otvaralo Splitsko ljeto - 'Aida' . Metovu produkciju režirala je švedsko-kanadska redateljica Sonja Frisell, a možete je gledati 7. studenog.

Nakon jednomjesečne stanke, 19. prosinca na redu je premijera Offenbachovih 'Hoffmanovih priča' u režiji Bartletta Shera, koji je dobio Tonyja za 'South Pacific', dok će se dirigentske palice prihvatiti Metov glazbeni ravnatelj James Levine.

Slijedi Straussov 'Kavalir s ružom' 9. siječnja 2010., a riječ je o predstavi koja je na Metropolitanovom repertoaru već gotovo dvadest godina. Režirao ju je Nathaniel Merril, a u ovoj postavi glavnu ulogu pjeva miljenica Metove publike Renee Fleming.

Bizetovu 'Carmen' koja je na rasporedu samo tjedan dana kasnije, 16. siječnja, režira Richard Eyre, bivši direktor londonskog National Theatrea te jedan od najpoznatijih šekspirijanskih redatelja, koji je niz godina proveo režirajući za RSC. S obzirom da svoju Carmen najavljuje riječima - 'treba biti šokantna', mogla bi ga zadesiti ista sudbina kao i Bondyja...

Verdijevog 'Simona Boccanegru', koji je na rasporedu 6. veljače, označit će nastup Placida Dominga u - baritonskoj ulozi. Domingo je nedavno medijima povjerio kako ga je oduvijek zanimala ta uloga, a svoju je opernu karijeru i započeo kao bariton na audiciji gdje su mu objasnili da je zapravo tenor. Međutim, prije Meta, provjerit će svoje sposobnosti u berlinskoj Staatsoper unter den Linden, gdje istu ulogu pjeva ovaj vikend, a vitalni je 68-godišnjak planira nastaviti pjevati u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Italiji i Španjolskoj. Raspored mu je popunjen do - sezone 2013/2014.!

27. ožujka slijedi 'Hamlet' Ambroisea Thomasa kojeg je na scenu Meta doveo redateljski duo Patrice Caurier i Moshe Leiser. Spomenuti dvojac zajedno režira opere već dvadeset i pet godina, od 1982. što je prilično neobično, barem u opernom svijetu, a isto tako ekskluzivno rade i samo s određenim autorskim timom: scenografom Christianom Fenouillatom, kostimografom Agostinom Cavalcaom i dizajnerom svjetla Christopheom Foreyjem.

Posljednja u ovogodišnjem Metovom HD nizu premijerna je izvedba Rossinijeve 'Armide' koju potpisuje Mary Zimmerman čije je već dvije predstave publika mogla pratiti u prijenosima - Donizettijevu 'Luciju di Lamermoor' te Bellinijevu 'Mjesečarku'. Zimmerman je također dobitnica Tonyja za 'Metamorfoze' u vlastitoj adaptaciji (iz 2002.), a osim kao redateljica, američkoj je publici poznata i kao dramatičarka, te stalna suradnica Lookingglass Theatre Company, trupe iz Chicaga poznate po spektakularnim izvedbama zasnovanim na fizičkom teatru i teatru slika.

Za sve dodatne informacije možete se uputiti na stranice koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ili, naravno Metropolitan Opere. Raspored slijedi:

24.10.2009. SUBOTA
Giuseppe Verdi: AIDA

25.10.2009. NEDJELJA
Giacomo Puccini: TOSCA

7.11.2009. SUBOTA
Giacomo Puccini: TURANDOT

19.12.2009. SUBOTA
Jacques Offenbach: HOFFMANOVE PRIČE

9.1.2010. SUBOTA
Richard Strauss: KAVALIR S RUŽOM

16.1.2010. SUBOTA
Georges Bizet: CARMEN

6.2.2010. SUBOTA
Giuseppe Verdi: SIMON BOCCANEGRA

27.3.2010. SUBOTA
Ambroise Thomas: HAMLET

1.5.2010. SUBOTA
Gioacchino Rossini: ARMIDA

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI