Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Tramvajem do Maribora

Tramvajem do Maribora

Dvije sezone nakon što je na maloj sceni postavio 'Životinjsku farmu', Damir Zlatar Frey na veliku scenu SNG Maribor dovozi 'Tramvaj zvan čežnja', Tennessee Williamsa.
Share on facebook
Share on twitter

Vjerojatno jedna od najpoznatijih američkih drama ikad napisanih, Tramvaj zvan čežnja (ili žudnja, kako u kojem prevodu), slavnog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koji je za nju dobio Pulitzera 1948. godine, dio svoje popularnosti vjerojatno duguje i izvanrednom kazališnom uprizorenju koje je režirao veliki Elia Kazan 1947. godine i u kojem je glavnu mušku ulogu Stanleya Kowalskog igrao Marlon Brando. Predstava je osvojila dva Tonya, a Kazan se četiri godine kasnije odlučio na filmsku adaptaciju istog djela, ponovno sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. No, na filmskom setu mu je partnericu Blanche DuBois umjesto Jessice Tandy zamjenila mnogo popularnija Vivian Leigh, što se očigledno i isplatilo s obzirom da je Leigh dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

'Tramvaj' se posljednji put na domaće nam pozornice dovezao u obliku baleta za koji je glazbu skladao Mladen Tarbuk, a koreografiju potpisao Dinko Bogdanić. Dramu, barem zasad, ne najavljuje niti jedno ovdašnje kazalište, no zato je od 3. travnja 2008. moži pogledati u susjednom Mariboru i to u režiji 'naše gore lista' - Damira Zlatara Freya.

Predstava će, kao i obično kod Freya, biti njegov autorski projekt, a ako je suditi po fotografijama, nastavit će niz njegovih likovno impresivnih riješenja, poput onog scenografskog za operu Tosca u Rijeci, a koja mu je donijela NHG za najbolju scenografiju 2007.

Podjelu Tramvaja u Drami Slovenskog narodnog gledališča Maribor predvodi Ksenija Mišič (Blanche), a uz nju igraju još i Eva Kraš (Stella), Tadej Toš (Stanley), Peter Boštjančič (Mitch), Irena Varga (Eunice), Davor Herga (Steve), Zvone Funda (Liječnik), Irena Mihelič (Bolničarka), Matevž Biber (Mladić), Anja Rošker k.g. (Pablova žena), Janez Klenovšek k.g. (Allan) i Žiga Gorup k.g. (Allanov ljubavnik).

Više o predstavi i terminima u kojima je možete pogledati - na službenim stranicama SNG Maribor, tj. ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI