Naslovnica > PREDSTAVE > Tramvaj zvan žudnja (HNK Varaždin)

Tramvaj zvan žudnja (HNK Varaždin)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Valentina Turcu režira Williamsa u HNK Varaždin.
autorski tim funkcija
Gorazd Veverautor videa
Mihael Kramarićasistent
Matjaž Mrakoblikovatelj zvuka
Natalija Gligora Gagićšaptač
Vedran Dervenkarinspicijent
Žarka Krpanasistent kostimografa
Ivo Jurišaprevoditelj
Tiberiu Martafotograf
Tennessee Williamsautor teksta
Marko Japeljscenograf
Alan Hraniteljkostimograf
Valentina Turcuredatelj
Valentina Turcudramaturg
Valentina Turcuautor glazbenog koncepta
Petra Dančevićasistent kostimografa
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Slaven Edvin Botasistent scenografa
izvođači uloge
Bernard TomićSteve Hubbel
Dora Fišter TošStella, Stanleyeva žena
Filip EldanSmrt
Hana HegedušićBlanche DuBois
Ivan GlowatzkyHarold Mitchell, zvan Mitch
Ivica PucarStanley Kowalski
Katarina ArbanasEunice, Steveova žena
Nikša EldanMladić

Vjerojatno jedna od najpoznatijih američkih drama ikad napisanih, Tramvaj zvan žudnja, slavnog dramatičara Tennesseeja Williamsa, koji je za nju dobio Pulitzera 1948. godine, dio svoje popularnosti vjerojatno duguje i izvanrednom kazališnom uprizorenju koje je režirao veliki Elia Kazan 1947. godine i u kojem je glavnu mušku ulogu Stanleya Kowalskog igrao Marlon Brando. Predstava je osvojila dva Tonya, a Kazan se četiri godine kasnije odlučio na filmsku adaptaciju istog djela, ponovno sa Marlonom Brandom u glavnoj ulozi. No, na filmskom setu mu je partnericu Blanche DuBois umjesto Jessice Tandy zamijenila mnogo popularnija Vivian Leigh, što se očigledno i isplatilo s obzirom da je Leigh dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

‘Tramvaj zvan žudnja’ priča je o razmaženoj i neurotičnoj, ali lijepoj južnjakinji Blanche DuBois, koja pokušavajući pobjeći od svoje prošlosti koja uključuje alkoholizam, gubitak posla u školi zbog zavođenja maloljetnika i gubitka obiteljske plantaže, odlazi svojoj sestri Stelli Kowalski. No ubrzo će se naći u sukobu s Stellinim mužem, Stanleyem Kowalskim, pripadnikom nove industrijsko – imigrantske generacije, čovjeka brutalne i ujedno senzualne prirode, koji pokušava na prilično nasilan način suočiti Blanche sa njenim problemima iz prošlosti, što će rezultirati njenim živčanim slomom.

Blanche sestri u poznatu Francusku četvrt New Orleansa stiže tramavajem, čije linije su označene pojmovima, a nju je u stan Kowalskih dovela upravo ‘Žudnja’. Tramvaj je pod tim imenom uistinu prometovao New Orleansom od 1920. do 1948., no ne rutom koju navodi Williams u svojoj drami, što neki kritičari pripisuju pjesničkoj slobodi, a drugi pak tvrde kako je Williams zaboravio tramvajske rute, jer je dramu, koju je počeo pisati u New Orleansu, završio tek nekoliko godina kasnije na Floridi.

Često se navodi da je Blanche, kao i druga Williamsova poznata junakinja Laura Wingfield (iz ‘Staklene menažerije’), vjerojatno stvorena po uzoru dramatičarovu sestru Rose, koja je bolovala od teške shizofrenije. Williams je bio jako vezan uz sestru i navodno nikad nije oprostio roditeljima što su dopustili liječnicima da na Rose izvrše lobotomiju, koja ju je upotpunosti onesposobila za samostalan život.

Kako je i sam, poput njihove majke, bio sklon depresiji, koju je liječio alkoholom i narkoticima, gotovo u svim njegovim dramama dominiraju likovi psihički nestabilnih južnjačkih ljepotica, dok je za muške likove stvorio protopip brutalnog antijunaka, čiji je najbolji odraz možda upravo Stanley iz ‘Tramvaja’.

Williamsovi likovi posljednji su se put na domaćim repertoarima pojavili 2013. u INK, a u sezoni 2018/2019 na scenu HNK Varaždin ih postavlja gošća iz Slovenije, Valentina Turcu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE