Naslovnica > VIJESTI > PLES > Baritoones: prvi hrvatski podcast o klasičnoj glazbi

Baritoones: prvi hrvatski podcast o klasičnoj glazbi

Mladi i iznimno uspješni hrvatski baritoni Matija Meić i Grga Peroš, obojica na radu u Njemačkoj, pokrenuli su krajnje zabavni i informativni prvi hrvatski podcast o klasičnoj glazbi. Evo gdje ga i kako možete slušati i podržati.
Share on facebook
Share on twitter

Matija Meić i Grga Peroš ni obrazovanjem ni dosadašnjim tijekom karijera se ne uklapaju u kod nas udomaćene stereotipe o opernim pjevačima, pa stoga ne čudi ni da su se odlučili upustiti u podcast avanturu. 

Prvu epizodu, tada još neimenovanog podcasta, objavili su 23. svibnja, a u njoj predstavili jedan drugoga, pa umjesto da ih predstavljamo mi, predlažemo da je svakako poslušate:

Potom su pozvali prijatelje, kolege i zainteresiranu javnost da im pomogne imenovati podcast, a izbor je pao na Baritoones, odnosno  baritonski looney tunes.

"Kako je uopće došlo do cijelog projekta?", pitali smo Matiju?

"Na ideju o podcastu sam došao sa kolegom Grgom Perošem, baritonom koji je također solist u njemačkom teatru u Gießenu.", kaže Matija.

"U rujnu 2020. smo u Minhenu razgovarali kako bismo voljeli pokrenuti zajedno neke inovativne projekte vezane prvenstveno za hrvatske kompozitore, i prezentirati ih hrvatskim zajednicama u inozemstvu. No onda je naišao neki od valova pandemije i sve se opet zatvorilo. Uslijed svih mogućih trzavica kojima smo svjedočili u kulturnim krugovima, ne samo hrvatskim, razgovarali smo da već dugo nismo čuli nekakav dulji zabavni intervju sa hrvatskim umjetnicima, te smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke i početi sa ljudima razgovarati o rješenjima, a ne samo o problemima. Obojica slušamo podcaste raznih tematika i ustanovili smo da za takav tip sadržaja ima jako puno mjesta u umjetničkom svijetu. U jednoj epizodi podcasta koja traje između sat vremena i devedeset minuta, puno je lakše objasniti određeni umjetnički proces, promišljanje interpretacije ili razgovarati o odeđenoj problematici i rješenjima, pogotovo jer slušatelji čuju određene boje, infleksije i akcente u glasu sugovornika pa se misao i kontekst nekako lakše shvate. Također, podcast se može slušati u javnom prijevozu, na šetnji, u teretani ili kuhajući ručak. Zato smo se odlučili pokrenuti podcast u kojem ćemo pokušati sa umjetnicima ostvariti malo dublje i opuštenije razgovore, kako bi njima samima dali platformu, ali i stvorili dijalog koji nam je u ovim vremenima prijeko potreban.", kaže Matija.

Kakva pak očekivanja imaju Grga i Matija od ovog projekta?

"Nadamo se da će razgovori poput onoga kojeg smo ostvarili sa mo. Nikšom Barezom (3,5h) imati i jednu arhivsku vrijednost kao spomenik velikanima hrvatske umjetnosti. Iskreno se nadamo da će zainteresirani naći vremena za slušanje ovakvog jednog formata i uživati u zanimljivim razgovorima, a naša najveća želja je doprijeti do publike koja nije nužno umjetničke struke i pokazati im kakvih sve inteligentnih i zanimljivih ljudi ima u našim profesijama.", objašnjava nam Matija i dodaje:

"Mislim da ćemo objavljivati epizodu svaka dva tjedna. Tek smo na početku i sami editiramo epizode i radimo istraživanja za nove, pa to dosta vremena oduzme. S vremenom se nadamo nekim sponzorima i jednom producentu 🙂 Zainteresirani neka se slobodno jave na naš e-mail baritoones.podcast@gmail.com", kroz smijeh na koncu dodaje Matija Meić.

Na Facebooku Baritoones možete pratiti ovdje, a na YouTube ovdje.
Ne zaboravite se pretplatiti na njihov kanal te tako podržati nastavak njihova rada, a mi ćemo vas redovito podsjećati na nove nastavke Baritoones podcasta.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI