Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Senzacija: Meić i Košavić laureati Mirjam Helin natjecanja

Senzacija: Meić i Košavić laureati Mirjam Helin natjecanja

Dva mlada hrvatska baritona osvojila su drugo i treće mjesto jednog od najuglednijih natjecanja opernih pjevača na svijetu, a Meić je pri tom proglašen i najboljim baritonom te posebno nagrađen!
Share on facebook
Share on twitter

Fantastične vijesti stižu nam iz Helsinkija - čak dvojica hrvatskih mladih pjevača nagrađena su na Mirjam Helin natjecanju! Matija Meić osvojio je drugu, a Leon Košavić treću nagradu u izvanrednoj konkurenciji, o čemu svjedoči i činjenica da žiri sastavljen od sve samih glazbenih veličina poput Franza Grundhebera, Marie Guleghine, Bena Heppnera, Roberta Holla, Andree Rost, Nathalie Stutzmann i Deborah Voigt odluke nije donio jednoglasno.

Konačni rezultati izgledaju ovako:

žene

1. nagrada Katerina Kasper, sopran, Ukrajina
2. nagrada Ekaterina Morozova, sopran, Rusija
3. nagrada Sunyoung Seo, sopran, Koreja
4. nagrada Elena Guseva, sopran, Rusija

muškarci

1. nagrada Beomjin Kim, tenor, Koreja
2. nagrada Matija Meić, bariton, Hrvatska
3. nagrada Leon Košavić, bariton, Hrvatska
4. nagrada Dmitro Kalmučin, bariton, Ukrajina

Osim zvjezdanog žirija, Mirjam Helin natjecanje koje se odražava svakih pet godina, ima i bogat nagradni fond od čak 133.000 eura pa će naši mladi baritoni biti nagrađeni sa po 20.000 i 10.000 eura!!! Uz sve to, Meić je proglašen i najboljim bartonom natjecanja te mu je pripala i dodatna nagrada od 3.000 eura za najbolju izvedbu finske skladbe od strane pjevača koji nije Finac.

No višednevno natjecanje u kojem je sudjelovalo 46 mladih pjevača time nije završeno, pa će pobjednici 15. kolovoza održati poseban slavljenički koncert, koji ćemo kao i samo natjecanje prenositi na portalu Teatar.hr

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Tako je svojedobno Renatu Pokupić pobijedio u Sloveniji Koreanac koji je inače tada kao profesionalac bio zaposlen u Koreji u opernom teatru. Nije joj bio niti do gležnjeva na nogama. Kasnije su je u Njemačkoj na jednom natjecanju zamolili da pjeva ariju koju je pjevala u prednatjecanju ili sl. (nek me isprave koji bolje znaju) da bi mogla pobijediti miljenica žirija.
    Senzacija je da ova dvojica nisu oba osvojila prvu nagradu. Čuo sam ih kako pjevaju. Leon je izuzetno glumački i pjevački precizan i uvjerljiv. Matija je isti, izuzetno uvjerljiv i precizan, s tim da je nešto “razbarušeniji” od suzdržanijeg Leona i stoga možda nešto atraktivniji za određenu vrstu repertoara. Obojica su potpuno spremni za međunarodne karijere.
    Za pobjednike natjecanja koje sam spomenuo, nikad više nisam čuo. ;-)

  2. Pjevačka karijera je dug i trnovit posao za koji treba puno strpljenja. Koliko poznajem Renatu, mjesta na natjecanjima joj nisu ništa značila, išla je na njih zbog početnih iskustava nastupa u međunarodnim okvirima, što je iznimno inteligentno. Točno je da je na mega-poznatom natjecanju umalo došlo do velikog skandala jer je predsjednik komisije tražio da promijeni ariju u finalu, što je ona odbila. Čestitke mladićima i najbolje želje za dugom i zdravom karijerom. Kasne tridesete su razdoblje sazrijevanja pjevača, a do tada treba izdržati u sve zahtjevnijim uvjetima međunarodne scene. Sretno!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI