Search
Close this search box.

Baritoones: Tomislav Fačini

U novoj epizodi Baritoones poslušajte razgovor Matije Meića i Grge Peroša s dirigentom Tomislavom Fačinijem.

Tomislav Fačini (1975.) studij je završio 1996., primivši Rektorovu nagradu. Usavršavao se na institutu Accademia Hans Swarowsky u Milanu te na Visokoj glazbenoj školi u Karlsruheu. Laureat je Međunarodnog natjecanja Antonio Pedrotti. Predaje dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1994. do 2008. vodi Oratorijski zbor crkve sv. Marka, od 2003. do 2009. bio je šef-dirigent Orkestra Hrvatske vojske, od 2006. do 2009. umjetnički je ravnatelj Glazbenih večeri u Sv. Donatu u Zadru, a od 2014. glavni dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Umjetničko vodstvo Zbora HRT-a, uz cikluse Sfumato i Kanconijer, preuzeo je 2017. godine. Umjetnički je voditelj ansambla Antiphonus, s kojim bilježi uspjehe i opetovane pozive na sve hrvatske pozornice, kao i inozemna gostovanja, uz bogatu koncertnu sezonu u Zagrebu.

Dirigentsku djelatnost razvija podjednako na koncertnim i na opernim pozornicama. Gostovao je na mnogim uglednim inozemnim i na gotovo svim hrvatskim festivalima i u koncertnim ciklusima (Muzički biennale Zagreb, Varaždinske barokne večeri, Osorske glazbene večeri, Večeri u Sv. Donatu, Samoborska glazbena jesen, Svijet glazbe, Lisinski subotom). Surađuje s brojnim hrvatskim ansamblima, a sa simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV Slovenije je, osim koncerata, ostvario i brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive.

Redovito dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, sa sjedištem u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, u svakoj prigodi promičući hrvatsku glazbu.

Neki od zapaženijih programa protekle sezone bile su opere "Agrippina" G. F. Händela, "Seviljski brijač" G. Rossinija i "Didona i Enej" H. Purcella, oratoriji "Mors et vita" Ch. Gounoda, "Muka po Ivanu" J. S. Bacha i "Jahreszeiten" J. Haydna. S Antiphonusom je, u povodu 450. obljetnice Monteverdijeva rođenja, izveo tri knjige madrigala, "Missu in illo tempore" i "Vespro della Beata Vergine". Osim dirigiranjem, bavi se skladanjem i aranžiranjem.

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE