Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Uprava HNK u Zagrebu sudionicima prosvjeda uputila opomene pred otkaz! Sindikat: Prekršili ste svaku mjeru!

Uprava HNK u Zagrebu sudionicima prosvjeda uputila opomene pred otkaz! Sindikat: Prekršili ste svaku mjeru!

"To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili ili pokušali napraviti nešto slično. A to je jednostavno nedopustivo!"

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Krešimir Sever uputio je danas iznimno oštar dopis intendantici HNK u Zagrebu, Dubravki Vrgoč, ali i premijeru, ministrici kulture i medija, zagrebačkoj Skupštini i vršiteljici dužnosti gradonačelnice, a kojim upozorava da su prijetnje opomenama pred otkaz sudionicima nedavnog protesta protiv Uprave HNK u Zagrebu ne samo protuzakonite, već i kažnjive.

Podsjetimo, 26. ožujka pred HNK u Zagrebu u organizaciji sindikalnih povjerenika organiziran je prosvjed protiv uprave te kuće, a nakon što istu već mjesecima potresaju ogromni skandali zbog kojih, prema podacima sindikata, dvije trećine zaposlenika traže žurno razješenje Uprave.

Mirni prosvjed, održana po svim epidemiološkim mjerama, osudila je i prije no što se zbio ministrica kulture i medija, tvrdeći kako je neprimjeren, a na taj se šlagvort nadovezala i intendantica Vrgoč uputivši nakon prosvjeda njegovim sudionicima opomene pred otkaz.

Na sve to, reagirao je danas Krešimir Sever dopisom koji u nastavku prenosimo u cijelosti, a u kojem - među inim - stoji:

"Poštovana Gospođo Vrgoč!
Vi ste tim svojim postupkom prekršili sve što ste prekršiti mogli. I ono prema ljudima i ono prema propisima. Prekršili ste konvencije MOR-a (br.87. o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organiziranje i br. 98 o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje), kao i Konvenciju br. 135 o zaštiti predstavnika radnika u poduzeću i pogodnostima koje bi im trebalo osigurati.
Njih je, vjerujemo znate, Republka Hrvatska davno ratificirala. Tim ste činom prekršili i Povelju EU o temeljnim pravima koja u članku 12. jamči slobodu okupljanja i udruživanja, a koja je obvezujući akt svim državama članicama. Prekršili ste i Europsku socijalnu povelju vezano za pravo i slobodu organiziranja, a koju je Republika Hrvatska također ratificirala. Prekršili ste i članke 60. i 61. Ustava Republike Hrvatske, kao i članak 186. hrvatskoga Zakona o radu. Kod Zakona o radu tek Vam posebno skrećemo pozornost upravo na stavke 2. i 3. toga 186. članka. Ovaj vaš čin svakako je udar na pravo i slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja, na pravo i slobodu govora i javno izražavanje stavova organizacije (u ovom slučaju sindikata) kojoj ti ljudi pripadaju. Nije pretenciozno reći kako je to udar na demokraciju i temeljne vrijednosti suvremenog svijeta, Europe i Hrvatske. To je čin odmazde i zastrašivanja, ne samo prema organizatorima, sudionicima i podupirateljima tog javnog prosvjeda, nego i onima koji bi ubuduće napravili ili pokušali napraviti nešto slično. A to je jednostavno nedopustivo!"

NHS-HNK-13 04 2021

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE