Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Ne smiruju se strasti oko HNK u Zagrebu. Evo, sad se pojavio i protuapel, onaj podrške Dubravki Vrgoč

Ne smiruju se strasti oko HNK u Zagrebu. Evo, sad se pojavio i protuapel, onaj podrške Dubravki Vrgoč

Razvoj događaja oko središnjeg nacionalnog teatra sve više polarizira struku i domaću javnost.
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo, 20. siječnja medijima je s adrese apelzaspasHNK@gmail.com odaslan apel 13 doajena domaće kulture, a kojim apeliraju na žurnu smjenu aktualne Uprave središnjeg nacionalnog teatra. Apel, koji je u međuvremenu supotpisalo više od 200 umjetnika objavili smo izvorno ovdje.

Kao reakciju na apel Uprava HNK u Zagrebu žurno je sazvala konferenciju za medije, a izvještaj s iste možete pronaći ovdje.

Potom su se potpisnici apela oglasili priopćenjem naslovljenim 'Istina boli', a koje ćete pronaći ovdje.

Jučer je pak zasjedao nadležni saborski Odbora na kojem se o HNK u Zagrebu vodila burna rasprava, a trećina zastupnika zatražila je sazivanje tematske sjednice koja se u skladu s poslovnikom mora sazvati za 8 dana, o čemu smo vas uz snimku cijelog zasjedanja detaljno izvijestili ovdje.

Danas je pak objavljen protuapel (koji u nastavku prenosimo u cijelosti), odnosno apel podrške Dubravki Vrgoč i njezinoj upravi kazališta, odaslan s adrese službenice marketinga HNK u Zagrebu, a koji ima 96 potpisnika. U njemu se, među inim, navodi kako je pod aktualnom upravom "započeta kultura intelektualne transmisije", te tvrdi:

"Mi kao gledatelji i umjetnici koji radimo u HNK-u, znamo da smo sretni što predstave gledamo u prepunim dvoranama. Pa ako se u ovom vremenu krize, gubitka vrijednosti pokrenulo pitanje smjene Uprave HNK na čelu s Dubravkom Vrgoč, mi potpisani podržavamo tu Upravu u čijem smo mandatu gledali toliko važnih predstava, doživjeli lijepe trenutke druženja, diskusija, priredbi u kvartovima i na pozornici ispred kazališta. 

Jasno je da Apel potpisan od nekolicine nije umjetnička diskusija, nego diskurs koji je izvan umjetničke rasprave i napad na gospođu Vrgoč koji je samo uperen na njezinu smjenu bez umjetničkih argumenata. A umjetnost je priznajmo, razlog zbog kojeg postoji Hrvatsko narodno kazalište."

No, teško je ne primijetiti da tekst koji spominje kako su u mandatu Vrgoč "vrhunska režijska djela ostvarili Bobo Jelčić, Paolo Magelli, Janusz Kica, Rene Medvešek, Anica Tomić", potpisuju upravo Bobo Jelčić, Paolo Magelli, Janusz Kica, Rene Medvešek i Anica Tomić.

Dapače, ako se pojedine potpisnike originalnog apela (ne bez razloga) napadalo zbog osobnih razmirica s aktualnom upravom ili neostvarenih ambicija, onda je nužno reći kako je uz dobar dio ansambla Drame, te strane umjetnike angažirane u Baletu HNK u Zagrebu, nemali dio potpisnika ovog apela angažiran i honoriran od strane te iste uprave.

Sve u svemu, polarizacija struke i javnosti oko HNK u Zagrebu ide - dalje.

***

podrška upravi hnk

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE