Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ad hoc konferencija za medije u zagrebačkom HNK: svrha Apela je unošenje nemira

Ad hoc konferencija za medije u zagrebačkom HNK: svrha Apela je unošenje nemira

Isprovocirana jutros objavljenim apelom 12 doajena domaće kulture, Uprava HNK u Zagrebu odlučila je organizirati konferenciju za medije, a na kojoj su govorili i pojedini članovi Drame i Baleta. [DOKUMENT]
Share on twitter

U zagrebačkom HNK održana je danas u 16 sati konferencija za medije, i to kao odgovor na apel 12 doajena domaće kulture koji smo i mi objavili ovdje.

Na konferenciji su govorili intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, ravnatelj Drame Ivica Buljan, te od njih i fizički odvojen, gotovo pa izopćen, ravnatelj opere Mottadelli.

Leđa su im pak i doslovno i figurativno, kako je to objasnio Buljan, čuvali pojedini, pretežno inozemni članovi baletnog ansambla, na čelu s prvakom Guilhermeom G. Alvesom te nacionalnom prvakinjom Edinom Pličanić, uz još pet članica Drame: Vlastu Ramljak, Lanu Barić, Jadranku Đokić, Dariju Lorenci i Ninu Violić, pri čemu je potonjoj uspjelo na konferenciju i zakasniti.

Članovi uprave odbacili su sve tvrdnje iz apela kao neosnovane, a medijima je podijeljeno i priopćenje koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Nazočni umjetnici potom su govorili o razlozima zašto oni osobno podržavaju aktualnu upravu, te o tome kako im je u trenutnoj situaciji teško raditi. Članice Drame su pak višekratno naglašavale kako se nitko od njih tijekom rada na protekloj premijeri nije zarazio jer su bile osobno odgovorne.

Nitko, pa ni ravnatelj Opere, a kamo li ostali govornici nisu imali potrebu komentirati činjenicu da na konferenciji nema umjetnika Opere, kao ni činjenicu da je upravo od njih traženo lažiranje odnosno antedatiranje bolovanja. Umjesto toga govornici su višekratno napadali Sindikat, spominjale su se i navodne prevare u iskazivanju nepovjerenja intendantici, dok joj je upravo dio Drame anonimno iskazao - podršku.

Vrgoč je ustvrdila i kako će nazočiti sutrašnjoj sjednici nadležnog saborskog Odbora, no da ne zna što bi od njega očekivala kao što ni ne zna zašto se odbor uopće bavi središnjim nacionalnim teatrom.

priopcenje_hnk

Share on twitter