Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Stožer civilne zaštite ne zna kad je bio u nadzoru u HNK Zagreb?

Stožer civilne zaštite ne zna kad je bio u nadzoru u HNK Zagreb?

Zapisnik nadzora inspektora civilne zaštite u HNK Zagreb još uvijek nije dostupan javnosti, no zato jest snimka cijele predstave koja se tijekom nadzora premijerno izvodila. Tako i sami možete vidjeti što su to inspektori smatrali nespornim.
Share on facebook
Share on twitter

Damir Trut, zamjenik šefa Nacionalnog stožera Davora Božinovića, jučer je za N1 televiziju izjavio kako je izvršen nadzor nad provođenjem mjera u HNK u Zagrebu i kako nisu pronađene nikakve nepravilnosti.

Na novinarski upit kad i kako je Stožer civilne zaštite izvršio nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u HNK odgovaraju:

"Inspektori  Službe za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb temeljem zaprimljenih obavijesti o mogućem kršenju epidemioloških mjera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obavili su inspekcijski nadzor 21. listopada 2020. godine unutar objekta HNK prilikom održavanja premijere opere Carmen. Također, 25. studenog i 2. prosinca obavljeni su inspekcijski nadzori u zgradi KOLA i središnjoj zgradi HNK prilikom održavanja proba. Tijekom inspekcijskih nadzora nije utvrđeno kršenje epidemioloških mjera."

Problem je što se premijera predstave Carmen nije zbila 21. već 23. listopada, a snimala ju je u cijelosti Hrvatska televizija. Snimka je jučer premijerno i objavljena, a pogledati je možete na HRTi.

Podsjetimo, u trenutku odigravanja predstave na snazi su mjere donesene 17. listopada, a u kojima stoji i ovo:

"Razmak od 2 metra preporučuje se između, i od, izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporuča se razmak od 4 metra između posjetitelja i izvođača na sceni."

Već i letimičan pregled snimke otkriva kako se na sceni i u orkestru ta mjera ni približno nije poštivala, kao i da su pokušaji dijela pjevača da koriste mikrovizire često završavali tragikomično, jer su im viziri redovito spadali.

 

 

Stoga smo od Stožera civilne zaštite zatražili zapisnik inspekcijskog nadzora kao i imena inspektora, no odgovor na upit do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

Neslužbeno, pak, doznajemo da je u nadzoru bila inspektorica Zrinka Obhođaš, a čije se ime nalazi i na službenom popisu protokolarnih besplatnih ulaznica za premijeru Carmen.

Gospođa Ophođaš je, prema tom dokumentu, dobila tri karte u loži broj 4 na katu lijevo. Ako ih je iskoristila - imala sasvim dobar pregled pozornice i orkestra.

No, ukoliko je gospođa u kazalištu bila po službenoj dužnosti, pitanje je može li se nadzorom provođenja epidemioloških mjera smatrati gledanje predstave iz lože. S druge pak strane, moguće je da je inspektorica nadzor obavila prije predstave pa se postavlja pitanje jesu li joj ulaznice za predstavu - darovane? Ako pak nije ni bila u nadzoru, zašto je inspektorica od kazališta dobila besplatne ulaznice?

Nažalost, odgovore na ta i druga pitanja zasad još uvijek, nažalost, nismo dobili.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI