Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Deložacija Metelkove 6: Janša zaratio s nezavisnom kulturom i civilnom scenom

Deložacija Metelkove 6: Janša zaratio s nezavisnom kulturom i civilnom scenom

U epizodi koja neodoljivo podsjeća na slučaj zagrebačkog Kina Europa, Ministarstvo kulture Slovenije jučer je, na prvi dan novog lockdowna i uvođenja policijskog sata, odlučilo 'izbaciti na cestu' čak 23 organizacije, među kojima su i EnKnap, MASKA i Laibach.
Share on facebook
Share on twitter

Nekadašnju vojnu zgradu u Metelkovoj 6 u Ljubljani, kao i niz obližnjih skvotirali su još 1993. slovenski kulturnjaci i aktivisti, no ne treba je miješati s društvenim centrom AKC Metelkova, a koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za razliku od njega, Metelkova 6 već je godinama administrativno središte niza vodećih organizacija slovenske nezavisne kulturne scene, ali i onih civilnog društva.

Tko sve djeluje Metelkovoj 6?

· Center za slovensko književnost
· Društvo FPS – Filmski producenti Slovenije
· Društvo NSK informativni center
· Društvo za retroavantgardo (Laibach)
· Društvo za sodobni ples Slovenije
· En Knap
· Exodos Ljubljana
· Forum Ljubljana
· Gallus J. Carniolus
· Inštitut za trajnostni razvoj
· Otok, zavod za razvijanje filmske kulture / festival Kino Otok
· Maska
· Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi
· Mirovni inštitut
· Plesni Teater Ljubljana
· Pravno–informacijski center nevladnih organizacij – PIC
· SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
· Sloga – platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč
· Škuc
· Ustanova Gallus
· Vertigo
· Vitkar zavod
· Združenje slovenskih ustanov – fundacij

Sve te organizacije dobile su jučer obavijest Ministarstva kulture kako se usred pandemije, i u trenutku dok Slovenija uvodi čak i policijski sat, da žurno moraju pronaći nove urede. Naime, iz Metelkove 6 moraju iseliti najkasnije do 31. siječnja iduće godine jer Ministarstvo kreće u obnovu zgrade i njezino 'privođenje kulturnoj svrsi', što god to značilo.

Tako je ministarstvo u Vladi Janeza Janše odlučilo iseliti svoje imenjake, odnosno trojac slovenskih umjetnika koji je svojevremeno promijenio imena u Janez Janša.


Politički pritisak

Na reakciju nije trebalo dugo čekati. organizacije iz Metelkove reagirale su otvorenim pismom koje je se munjevito širi mrežama, a pokrenuta je i peticija koja je u samo nekoliko sati prikupila preko 4 500 potpisa.

Korisnici Metelkove 6, imajući na umu trenutno kako političko tako i javnozdravstveno stanje u Sloveniji, ne dvoje da je riječ o političkoj odluci. Kako stoji u njihovom otvorenom pismu:

"U Metelkovoj 6 danas djeluju nevladine organizacije, kolektivi i indivicual_ci_ke koje stvaraju neovisnu kulturu i umjetničku produkciju istraživanjem i zagovaranjem manjinskih i marginaliziranih skupina. Riječ je o međunarodno priznatim akterima, koji su u gotovo 30 godina djelovanja u tom prostoru stvorili neizmjernu količinu knjiga, filmova, revija, izložbi, konferencija, festivala, kazališnih, lutkarskih i plesnih predstava, intermedijskih projekata i istraživanja, pri čemu je dio te produkcije poduprlo upravo isto ono ministarstvo koje nas sad izbacuje na cestu. Od Ministarstva kulture bi se očekivalo da bude upoznato s tom situacijom i da podupire kreativnost i znanje koji nastaju u tom prostoru, no je je odlučilo upravo suprotno: usred pandemije oduzeti nam osnovnu infrastrukturu, a time i temelj našeg djelovanja.Naglašavamo da je Metelkova 6 jedina zgrada koju je Ministarstvo kulture dodijelilo neovisnim kulturnim, umjetničkim i istraživačkim organizacijama te da organizacije koje u njoj imaju prostor djeluju u javnom interesu."

Nadalje, upozoravaju kako je navodni razlog njihova iseljenja žurna obnova zgrade, premda su sredstva za tu svrhu predviđena tek proračunom za 2023. godinu. No, kad već jesu osigurana, bilo bi logično da je korisnike prostora Ministarstvo kulture pozvalo na razgovor, dijalog o tome gdje će i kako dalje djelovati. No, ništa od toga nije se dogodilo.

Umjesto toga, samo nekoliko sati prije uvođenja policijskog sata dobili su obavijest da moraju 'na cestu'.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI