Naslovnica > VIJESTI > INFO > Slovenija želi smanjiti broj samostalnih umjetnika

Slovenija želi smanjiti broj samostalnih umjetnika

Slovenija se sprema na radikalne izmjene uvjeta za dobivanje statusa samostalnog umjetnika, čemu se žestoko usprotivilo 18 strukovnih udruga. Čeka li i ovdašnje slična sudbina?
Share on facebook
Share on twitter

Ono što su kod nas samostalni umjetnici u Sloveniji su samozaposleni u kulturi. Prva i obaveze su im gotovo identični, pa je stoga znakovita recentna inicijativa tamošnjeg Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta da drastično izmjeni uvjete pod kojima se taj status može zaslužiti.

Prijedlog izmjena kako ih predlaže Ministarstvo jednoglasno je osudilo čak 18 strukovnih udruga u Sloveniji, nazivajući ih opasnima i arbitrarnima.

Po novom, da bi ostvarili status samozaposlenih, umjetnici bi morali prikupiti  71 od mogućih 100 bodova po propisanim kriterijima, a koji propisuju da opseg rada u trogodišnjem razdoblju donosi tek  20 bodova, dok po još 10, 20 ili 30 bodova donose odaziv stručne javnosti, nagrade, aktualnost, prepoznatljivost i slično?!

Predstavnici struke upozoravaju kako se Ministarstvo u sastavljanju prijedloga uopće nije vodilo specifičnostima pojedinih poziva, pa je tako posao teatrologa sveden na pisanje i objavljivanje teorijskih članaka, premda u praksi uključuje i istraživački, urednički i pedagoški rad, stručna savjetovanja i selektorstvo, objašnjava Amelia Kraigher, članica izvršnog odbora Društva kazališnih kritičara i teatrologa Slovenije.

Izuzetno problematičnim smatraju i činjenicu da sustav bodovanja veći  značaj daje primljenim nagradama nego ostvarenom radu, iako postoji sva sila struka u kojima nagrada gotovo da i nema ili ih je moguće dobiti samo jednom u karijeri kao što je to na primjer, slučaj sa kritičarima.

Sve u svemu, tvrde strukovne udruge, prijedlog je sastavljen bez uzimanja u obzir specifičnosti različitih poziva, ali i bez razumijevanja za specifičnost statusa samozaposlenog, a uz to je i u suprotnosti sa važećim slovenskim Zakonom o upravnom postupku.

Nadležno je ministarstvo na sve izrečene primjedbe dosad reagiralo tek objašnjenjem kako sredstva potrebna za pokrivanje troškova samozaposlenih u kulturi godišnje rastu stopom od 10% te kako ih koristi polovica od 2.500 upisanih u pripadajući registar.

Tako je zapravo priznalo kako je glavni cilj donošenja nove uredbe o pravima samozaposlenih - smanjenje troškova koji proizlaze iz broja onih koji imaju to pravo.

Čeka li i domaće samozaposlene u kulturi tj. samostalne umjetnike slična sudbina?

Po svoj prilici da.

Naime, povjerenstvo HZSU koje odlučuje o prispjelim prijavama za stjecanje statusa još uvijek nije odlučilo o lani podnesenim molbama (!), a kako smo već pisali - državni proračun za tekuću i njegove projekcije za naredne dvije godine predviđaju smanjenje sredstava za doprinose za samostalnih umjetnika i to za 150.000 kn.  Pri tome je na snazi još uvijek i smanjeni koeficijent po kojem se izračunava uplata spomenutih doprinosa, a koji je donešen u sklopu tzv. kriznih mjera i za razliku od svih ostalih - nikad nije ukinut.

No, vjerovali ili ne, u  Strateškom planu Ministarstva kulture (2012—2014), za isto razdoblje ističe se kako je potrebno osigurati stabilan broj samostalnih umjetnika kao mjere pomoći opstojnosti umjetničkog djelovanja u vrijeme trajanja gospodarskog oporavka, i uz to planira broj samostalnih povećati sa sadašnjih  1316 na 1361!

Ako nije u pitanju - zatipak - Ministarstvo planira povećati broj samostalnih umjtenika, ali ne i sredstava potrebnih za ostvarivanje tog statusa.

Kako će to izvesti osim ako prava dodatno ne okljaštri -  nepoznanica je.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI