Naslovnica > PREDSTAVE > Who is next?

Who is next?

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kad vas slovenski premijer zapita Ποιος είναι ο επόμενος; iliti na grčkom - tko je slijedeći? - situacija je ozbiljna. Kad vas pak isto zapita njegov imenjak i to cjelovečernjom predstavom, situacija postaje još ozbiljnija...
autorski tim funkcija
Simona Semeničdramaturg
Simona Semeničautor teksta
Janez Janša (Emil Hrvatin)autor koncepta
Janez Janša (Emil Hrvatin)redatelj
Tina Dobnikizvršni producent
Igor Remetaoblikovatelj svjetla

O tome kako je Slovenija 2007. godine uz jednog postojećeg dobila još tri istaknuta pojedinca po imenu Janez Janša, pisali smo vam ovdje. Odonda je prošlo punih pet godina, a onaj prvi Janša ponovno je u Sloveniji na vlasti, dok je od spomnutog trojca tek jedan i dalje - Janez Janša.

Artist formerly known as Emil Hrvatin tako dosljedno nastavlja svoje umjetničko propitivanje političkih obrazaca današnjice, zbog kojeg je lani, gostujući na Zoom festivalu, završio i u zatvoru.

Who is next?, slovenski Kdo je naslednji? ili hrvatski - Tko je idući? Janšin je projekt iz 2011. premijerno izveden u Švedskoj bavi se činjenicom da demokratski sustavi, štiteći ljudska prava istovremeno proizvode nove restrikcije i kontrolne mehanizme za sve, pa tako i za umjetnost. Ili kako kaže službena najava:

Predstava otvara pitanja o odgovornosti  pojedinca u suvremenom društvu recesije, šoka, nesigurnosti, neizvjesnosti i ravnodušnosti. Koji je to čin koji može izazvati promjenu? Je li demokracija samo isprazni ritual beskonačnih dijaloga koji ne vode nikuda? Tko će preuzet odgovornost za djelovanje? Tko će ići do kraja? Je li nasilje jedino rješenje?

Predstava otvara ta pitanja kroz kombinaciju dokumentarnog i fikcijskog pristupa. Tko je sljedeći?  sastoji se od filma, glazbe i koreografije te stvara prostor u kojem mnogi igrači i mnoga imena pregovaraju o pokretanju akcije. Gledatelji su uključeni. Nema sumnje da se nešto mora učiniti i to hitno. No pitanje je što treba učiniti i tko će to učiniti? Može li se nešto učiniti u kazalištu? Je li kazalište mjesto djelovanja?

Za kraj, koncept projekta vrlo jasno ilustrira njegov službeni suvenir: T-shirt s nazivom predstave na - grčkom.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter