Naslovnica > VIJESTI > Grad Rijeka nema novca za otkup Teatra Fenice

Grad Rijeka nema novca za otkup Teatra Fenice

Gradski vijećnici većinom su glasova odbili ponudu u visini od 11,5 milijuna kuna za korištenje prava prvokupa zgrade kazališta Teatra Fenice.
Share on facebook
Share on twitter

Ponudu je u ime vlasnika, tvrtke Rijekakino, podnio stečajni upravitelj, a Grad Rijeka kao jedinica lokalne samouprave ostvaruje pravo prvokupa budući da se radi o nekretnini sa svojstvom kulturnog dobra.

Kako je tijekom aktualnog sata istaknuo gradonačelnik Obersnel, iako bi cijena od 11,5 milijuna kuna bila prihvatljiva u nekim drugim okolnostima, u trenutnoj situaciji nije moguće izdvojiti tolika sredstva.

"U ovom trenutku novca u proračunu za to nemamo. Koliko god je ta cijena prihvatljiva, u ovom trenutku, nakon svega što se događa u gospodarstvu i poteškoća u punjenju proračuna, ne vidim gdje možemo naći tih 11,5 milijuna kuna. Stečajni zakon traži da iznos plati odmah unutar osam dana. Kada bi se moglo plaćati na drugi način, u ratama, onda bi se moglo o tome razgovarati. Drugi način je zaduživanje putem kredita, što je isto neizvodivo jer se mora raspisati natječaj za ponude banaka, zatim dobiti suglasnost Vlade za zaduženje, što iziskuje vremena", pojasnio je gradonačelnik Obersnel.

Gradonačelnik je ukazao na činjenicu da, ako nitko ne podnese ponudu za kupnju, stečajni upravitelj je dužan ponoviti natječaj s nižom cijenom. No, ukazao je kako se ne radi samo o izdvajanju sredstava za kupnju, već i ulaganje u zgradu, za što bi prema prvim procjenama trebalo izdvojiti oko 25 milijuna kuna.

U svakom slučaju čak i da netko Teatro Fenice kupi, tu zgradu može jedino koristiti kao kino, kazališni ili kongresni centar bez nekih većih intervencija u i na prostoru, a ne za druge komercijalne svrhe, jer je pod zaštitom“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Odluka o odbijanju ponude za ostvarivanje prava prvokupa je donesena s 19 glasova za, protiv je glasovala nezavisna vijećnica Ivona Milinović, a suzdržan je bio vijećnik Hrvoje Burić (NL Bura).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI