Naslovnica > VIJESTI > INFO > Domino otvara online bazu političkih performansa u Hrvatskoj

Domino otvara online bazu političkih performansa u Hrvatskoj

Udruga Domino otvorila je za javnost online bazu podataka o političkom performansu u Hrvatskoj!

Kolekcijom od preko 30 tekstova i materijala ostvaruje se inicijalni pregled nekih od najistaknutijih političkih performansa, happeninga i akcija s ovih prostora od 1960-ih do danas. Online baza početni je dio projekta koji će kroz 2021. godinu problematizirati ovo umjetničko područje kroz diskurzivni program, izložbu i popratne reinterpretacije ključnih koncepata od strane mladih performera.

Baza podataka rezultat je istraživanja o povijesti političkog performansa kojeg je osmislio Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor udruge Domino, a proveli Josipa Bubaš i Darko Šimičić. Samo neki od obuhvaćenih umjetnika i umjetnica su Željko Jerman, Tomislav Gotovac, Vlasta Delimar, Mladen Stilinović, Sonja Iveković, Boris Šincek, Milijana Babić, Siniša Labrović, Željko Zorica Šiš, Bruno Isaković. Uvidom u dostupnu literaturu i kataloge te kroz razgovore sa samim umjetnicima/cama i njima bliskim ljudima, istraživački tim je opisao odabrane performanse, njihov društveno-politički kontekst i odjek te sakupio popratne vizualne materijale i isječke iz novina. Baza služi dokumentiranju angažiranih umjetničkih praksi zbog čega je uvijek otvorena za nadopunu i nadgradnju, kako bi što točnije i aktualnije mapirala topografiju političkog performansa u Hrvatskoj.

"Domino je od početka svog rada 2003. aktivno djelovao produciranjem i predstavljanjem umjetničkih projekata u sferi političkog performansa, a mnogi su snažno prepoznati u javnosti (npr. Labrović, Isaković, Delimar). Dominov kontinuirani rad  inspirirao je ideju sveobuhvatnog mapiranja i omogućavanja trajno dostupnog materijala za buduća istraživanja i reference. Proteklih 20 godina Hrvatska je prošla kroz burno političko postratno razdoblje – dogodilo se nekoliko snažnih ljudskopravaških pokreta i inicijativa, političke su se promjene događale na lokalnoj razini ponekad uz veliku reakciju i uključivanje građana u protestne i druge akcije. Sagledavanje recentne političke stvarnosti kroz prizmu političkih performansa zato daje specifičnu perspektivu na šire društveno, ideološko i kulturno okruženje u kojem živimo. Umjetnici su svojim političkim performansima progovarali o položaju žena, manjina, umjetnika, radnika, obespravljenih i drugih skupina kao i o temema koje nisu vezane isključivo uz identitetska određenja, poput neokonzervativizma, problema javnih prostora, korupcije i mnogih drugih. Nadamo se da će ova baza, koja će s vremenom rasti i sadržavati sve više važnih performansa, otvoriti novo područje za istraživanje, dokumentiranje i praćenje umjetničkog rada nekoliko generacija suvremenih umjetnika kroz prizmu njihovog umjetničkog angažmana i aktivističkog doprinosa razvoju tolerantnijeg, osvještenijeg i slobodnijeg društva.", kaže ravnatelj Domina Zvonimir Dobrović.

Baza političkih performansa u Hrvatskoj nalazi se ovdje.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE