Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Svaki treći glazbenik u Švedskoj već jest ili planira promijeniti profesiju

Svaki treći glazbenik u Švedskoj već jest ili planira promijeniti profesiju

Istraživanje što ga je proveo centar za promociju nezavisne glazbene scene pokazuje razorne opsege posljedica pandemije po izvedbene umjetnosti. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Švedski Musikcentrum organizacija je zadužena za promociju nezavisne švedske glazbe i jedinstveni je neprofitni resurs za tamošnje festivali i promotore, ali i za sve zainteresirane za njihovu glazbu i glazbenike. Istovremeno, Musikcentrum zastupa više od 550 profesionalnih freelance glazbenika iz cijele Švedske i to od solista do velikih ansambala različitih glazbenih žanrova.

Od samog početka pandemije Musikcentrum provodi različita istraživanja u glazbenoj struci kako bi što bolje detektirao stanje na sceni, a ono najnovije donosi i više nego zastrašujuće podatke: svaki treći glazbenik već jest ili planira promijeniti profesiju!
U ovom su istraživanju sudjelovala 964 raznorodna glazbenika i umjetnika - od narodnih glazbenika do hip-hop umjetnika, od saksofonista do pop zvijezda.
Istraživanje pokazuje da su glazbenici svojevrsni stručnjaci za snalaženje u teškim situacijama, te da su se novonastalim okolnostima prilagodili uz veliku dozu kreativnosti. Ipak, brojke govore same za sebe: pandemija prijeti uništenjem velikog dijela glazbene scene u Švedskoj.

Dapače, istraživanje daje vrlo zabrinjavajuću godišnju prognozu za sve profesionalne glazbenike i umjetnike u zemlji. Očekuje se da će do konca godine ukupan broj otkazanih nastupa nadmašiti brojku od 40 000, od čega ih se gotovo četvrtina trebala zbiti u inozemstvu. To će pak rezultirati ukupnim gubitkom prihoda - i to samo za glazbenike i izvođače - od više od 171 milijuna kruna!

 

Prema rezultatima istraživanja, oko 49% glazbenika nije niti zatražilo državnu pomoć uslijed pandemije, a onima koji je jesu dobili osiguran sredstva zapravo čine tek 14% ukupnih godišnjih troškova. Stoga i ne čudi da 21% ispitanika naveo kako je već napustilo ili razmišljaju o napuštanju glazbene industrije, dok ih još 13% razmišlja o promjeni struke, a čak 50% ih je pronašlo ili traži dodatni posao.
Na koncu, treba imati na umu da je Švedska dosad iznimno puno ulagala i u široko i u visoko glazbeno obrazovanje, te je već dugi niz godina u samom vrhu liste zemalja koje su najveće izvoznice glazbe. Prema strukovnom udruženju Musiksverige, glazbena je industrija prošle godine imala promet od 12,2 milijarde kruna!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE