Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > 27. Festival glumca

27. Festival glumca

Ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca je grad Vukovar u kojemu će se u subotu, 5. rujna, svečano otvoriti u Hrvatskom domu predstavom 'Dekorater' Nine Kleflin i Kazališta Lectirum iz Zagreba.
Share on facebook
Share on twitter

Umjesto u svibnju, kao i svih godina do sada, 27. festival glumca održat će se od 5. do 13. rujna u svih pet gradova Vukovarsko-srijemske županije - Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Otoku i Županji. Na repertoaru će se naći 14 kazališnih predstava iz prošlogodišnje nacionalne kazališne produkcije koje je za ovu prigodu izabrao izbornik 27. festivala glumca, glumac Nedim Prohić, član zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija, a ovogodišnji domaćin festivala je umirovljeni glumac i ravnatelj Gradskog kazališta Komedija, Niko Pavlović.

Na programu su tako:

Tri sestre Bobe Jelčića (zagrebački HNK), Ja od jutra nisam stao Nane Šojlev (Satiričko kazalište Kerempuh), Cabaret preko veze Ivana Lea Leme (Kazalište Moruzgva i Kerempuh), Flex Ivana Penovića (Kunsteatar i UO Punctum), (Dis)funkcija glave Ivana Lea Leme (PUO Velika Gorica, Scena Gorica) i Laponija Nenni Delmestre (splitski HNK), Domaši Ana Marije Veselčić (Gradsko kazalište lutaka i Umjetnička akademija u Splitu), Čini barona Tamburlana Krešimira Dolenčića (varaždinski HNK), Kabanica Vinka Radovčića (Udruga za kulturu i umjetnost Drama Plus, u koprodukciji sa zadarskim HNK), Ako kažeš, gotov si Krešimira Dolenčića (Gradsko kazalište Žar ptica), Štajga Jasmina Novljakovića (Gradsko kazalište Joza Ivakić, Vinkovci) te Huligan u režiji Paška Vukasovića (Kazalište Mala scena).

Na programu je trebala biti i predstava Suton Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban, no ona neće biti izvedena zbog logističih problema prouzročenih epidemiološkom situacijom.

Ocijenivši da je riječ o izuzetno jakoj konkurenciji, Joško Ševo, predsjednik Festivalskog vijeća, pozvao je sve na podršku ovogodišnjem festivalu, s obzirom na okolnosti u kojima se održava.
"Festival se trebao održati u svibnju kada je već bio kraj 'prve korone', sada smo u sličnoj situaciji, ali smo potpuno spremni s epidemiološkim mjerama i želimo svojim primjerom pokazati kako bi uopće kazalište trebalo izgledati ubuduće", naglasio je.

Petnaest predstava prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije pratit će i ocjenjivati stručni Ocjenjivački sud u čijem sastavu su isključivo glumci, a kojeg imenuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika - Branka Cvitković, Pere Eranović, Vjekoslav Janković.

Dodijelit će se nagrade četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja glumačka ostvarenja, jedna Nagrada Ivo Fici za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina, jedna Nagrada Nada Subotić za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina, jedna Nagrada Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade, jedna NagradaVanja Drach za najbolju predstavu u cjelini te jedna Nagrada Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca i jedna Nagrada Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Dodjela nagrada i priznanja ovogodišnjeg Festivala glumca održat će se 13. rujna u Gradskom muzeju Vukovar.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE