Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Usred pandemije u javno savjetovanje krenuo novi zakon o autorskom pravu!

Usred pandemije u javno savjetovanje krenuo novi zakon o autorskom pravu!

Državni zavod za intelektualno vlasništvo otvorio je u petak, 17. travnja u 18:33 javno savjetovanje o iznimno spornom nacrtu novog Zakona o autorskom pravu, protiv kojeg se još 10. ožujka pobunio značajan dio domaće i svjetske javnosti, uključujući i servise Spotify i Deezer. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Samo nekoliko dana prije no što se u Hrvatskoj zahuktala pandemija korona virusa, predstavnici pojedinih kulturnih sektora pokušavali su skrenuti javnost pažnju na namjeru Ministarstva kulture i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo da po obrascu identičnom onom u procesu kreiranja 'Zakona o umjetnicima', donesu novi Zakon o autorskom i srodnim pravima.

Radna skupina za taj zakon formirana je po nejsanim kriterijima i nju nije bio uključen cijeli niz struka na koje bi se zakon trebao primjenjivati, a čak se i takva sastala samo dva puta prije no što joj je dostavljen sporni nacrt teksta zakona.

Tako su u radnu skupinu bili uključeni predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja; kulture; gospodarstva i poduzetništva; Obrtnička komora, Gospodarska komora, Udruga poslodavaca, Hrvatsko društvo skladatelja, izdavačkih prava, filmskih redatelja, prava nakladnika, elektroničkih medija, radijskih djelatnika, HND, Audiovidualni centar, knjižničarsko društvo, javne i druge televizije, medijske kuće, sindikati i Zavod za intelektualno vlasništvo, ali ne i recimo predstavnici likovnih ili scenskih umjetnika.

U svoj sili spornih rješenja novog zakona, jedna je izazvala posebno nezdaovoljstvo kako dijela domaće tako i međunarodne javnosti: namjera zakonodavca da obaveznim učini kolektivno zastupanje, a time i 'poskupi' i produlji cijeli proces naplate samih prava.

Stoga su još 10. ožujka premijeru, resornoj ministrici i njezinoj savjetnici Romani Matanovac VUčković, a koja vodi radnu grupu za zakon, protestno pismo poslali vodeći svjetski steraming servisi Spotify i Deezer, ali i Hrvatska udruga diskografa, IFPI, ICMP, IMPALA, IMPF i RUNDA.

PDF file

Javno savjetovanje koje je započelo jučer traje do 17. svibnja, a u njemu možete sudjelovati i vi, i to ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI