Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br. 37/2009

Tjedni pregled br. 37/2009

Ovog vam se tjedna nude čak četiri festivala, osam premijera, jedan performans i sva sila gostovanja, što dramskih, što plesnih. Krenimo redom...
Share on facebook
Share on twitter

Prošlog tjedna započeto prvo izdanje festivala Perforacije seli iz Dubrovnika u Zagreb, a njegovu prebogatu performativnu ponudu na više gradskih lokacija, a koja uključuje i baratanje Danijele Trbović paintball puškom,  pomno možete proučiti ovdje.

Prva ovotjedna premijera zbit će se već u ponedjeljak, 28.rujna i to od 19:30h na sceni HNK Zagreb. Riječ je o praizvedbi baleta (Samoća)ipak je san, inspiriranim neobjavljenim romanom Sime Mraovića, a kojim koreografkinja Ljiljanu Gvozdenović obilježava 35 godina umjetničkog djelovanja.

Dan kasnije, 29. rujna na sceni HNK Varaždin premijerno se izvodi Marija Stuart Friedricha Scillera, a u režiji Petra Selema. Schiller pronalazi podlogu za svoju dramu u životu ove škotske  kraljice, ali joj dodaje i vlastite likove te Mariji (Leona Paraminski) suprotstavlja kraljicu Elizabetu (Hana Hegedušić),  iako se one nikada nisu srele. Vrijeme radnje smješta pred sam kraj Marijina života, u trenutku kad ona pokušava dobiti pomilovanje...

29. rujna u Zagrebu će početi i najnovije izdanje UrbanFestivala, o kojem više možete saznati ovdje, a mi iz njegova programa izdvajamo tek performans Lele Rašić naslovljen 'Rekreativni potop', koji na Savskom nasipu pogledati možete 1.listopada od 19:30h.

Prvog dana listopada u Zagrebu počinje i u svijetu jedinstveni festival BIT iliti Blind in Theatre – slijepi u kazalištu. 6.međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih potrajat će do 7. listopada, a na scenu Kazališta Vidra te prostorije Kluba udruge slijepih, dovest će 9 predstava iz 7 zemalja, kao i mnoštvo radionica i okruglih stolova. Festival otvara domaća predstava znakovita naslova, a u produkciji kazališta 'Novi život' - Drago mi je da vas vidim.

Ako vam je pak draži ples, također, 1. listopada i to od 17 i 19h u Hrvatskom plesnom centru (Ilica 10), možete pogledati predstave Tachyon koreografkinje Rite Góbi, a koja u Zagreb stiže u sklopu Tjedna mađarske kulture, nakon što je nagrađena Nagradom publike na 8. Festivalu koreografskih minijatura.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=C4o0racxp_o]

Za one sklonije suvremenom dramskom pismu, iste večeri u Gavelli se nudi hrvatska praizvedba teksta dobitnice Europske kazališne nagrade i nesuđene gradonačelnice Beograda, Biljane Srbljanović 'Barbelo, o psima i djeci', a čiju režiju potpisuje Paolo Magelli.

U ‘Barbelu’ se, kao što podnaslov o djeci i psima daje nagovijestiti, susreće niz likova, ljudskih i psećih, koji dijele lutalačku, samotničku sudbinu, a ponekad su, barem na metaforičkoj razini, i zamjenjivi… Ženski likovi, napisani u varijaciji jednog imena (Mila, Milica, Milena), fokusirani su na majčinstvo i propituju roditeljsku odgovornost, dok se muški (kojima je važno zvati se Marko) bave svojim opsesijama i ambicijama, a dramom se kao lajtmotivi provlače i politika, poremećaji hranjenja, smrt, samoća.

2. i 3. listopada na Sceni Travno gostuje pak talijanski koreograf 'na privremenom radu' u Norveškoj, domaćoj publici dobro poznati - Francesco Scavetta. Naime, nakon što je gostovao na 23. Tjednu suvremenog plesa, Scavetta u Hrvatskoj je pronašao suradnike - dramaturga Sašu Božića i njegove kombinirane operacije, a rezultat njihova rada, predstavu And I Just Stood There, Watching The Sky And The People Below Hrvatski institut za pokret i ples predstavlja na ovom posebnom gostovanju.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=2YNERL-157Y]

2. listopada u Teatru &TD premijerno će pak biti izvedena predstava 'Vanishing Acts'. Kolektiv VRUM, zaslužan i za varaždinske Dane performansa i plesa te zagrebački dance_lab_colective, udružili su produkcijske snage  sa Teatrom &TD, a sve ne bi li proiveli svoju zajedničku novu premijeru. Po srijedi su dva sola, u kojima se Petra Hrašćanec Herceg i Sanja Tropp Frühwald, naizmjenično pojavljuju i kao izvođačice i kao koreografkinje.

Prva dramska premijera HNK u Zagrebu zbit će se također 2. listopada, a riječ je o Hamletu u režiji Ivice Kunčevića, koji je svoju ambijentalnu premiejru već imao ovog ljeta na Dubrovačkim ljetnim igrama.

No, ni to nije sve od premijerne ponude za 2. listopad, jer ćete iste večeri u Histrionskom domu moći pogledati premijeru predstave 'Dobro tijelo' prema istoimenom tekstu Eve Ensler, a u režiji Dubravke Carić-Crnojević. Nakon što je na scenu izvela vagine, američka feministkinja, performerica i autorica, Eve Ensler odlučila se pozabaviti i ostatkom ženskog tijela. Tekst je praizvela još 2003. na Brijunima, a sad 7 godina kasnije u Zagreb ga kao producentice dovode Rada Borić i Sanja Vejnović.

Tjedan će zaključiti još dviej premijere, obje planirane za 3. listopada, no obje u nešto lakšem, reklo bi se revijalnom, tonu.

U Zagrebu će tako na sceni Komedije biti praizveden mjuzikl 'Tuđe pjesme, moji snovi', autora i redatlja Marka Jurage, koji  kombinirajući glazbene brojeve iz zlatnog doba mjuzikla progovara o problemima žanra u Hrvata, ali i o neizbježnim ljubavnim jadima svojih glavnih junaka...

Ljubavni jadi tematika su na kojoj je doktorirao junak posljednje ovotjedne domaće premijere, komične opere Alfi Kabilja i Dragana Orlića, Casanova u Istri, a kojom će biti otvoreni 17. Zajčevi dani. Predstavu režira - Krešimir Dolenčić.

I to je, za ovaj tjedan - sve.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE