Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Svečano predstavljen program Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Svečano predstavljen program Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Jučer je u RIjeci predstavljeno prvo izdanje programske knjige, koja okuplja najveći dio programa koji će u Rijeci biti izvedeni tijekom 2020. godine, a u drugom izdanju koje izlazi u 2020., ova će knjiga biti nadopunjena.
Share on facebook
Share on twitter

Program Europske prijestolnice kulture za 2020 predstavlja se javnosti još od rujna ove godine i to pred medijima te u brošurama koje su izrađene za građane Rijeke i okolice, Hrvatske, te inozemnu publiku. U bliskoj budućnosti, točnije u prosincu ove godine planirano je i predstavljanje cjelovitog programa za građane Rijeke i šire regije i to zabavno-glazbenim događanjem na otvorenom.

No, za razliku od prijavne knjige koju je u cijelosti u PDF formatu moguće preuzeti sa stranica Rijeka2020, sinoć predstavljana programaska knjiga široj javnosti još uvijek nije dostupna.

Na sinoćnjem predstavljanju govorili su gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, rektorica riječkog Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija te izaslanik ministrice kulture - državni tajnik Ivica Poljičak. Svima uključenima u projekt EPK, strateškim partnerima, ustanovama i organizacijama u kulturi, projektnim timovima, ali i svim građanima Rijeke zahvalile su se Emina Višnić i Irena Kregar Šegota u ime tvrtke RIJEKA 2020, osnovane za provedbu projekta prijestolnice kulture. Među uzvanicima svečanosti bili su veleposlanici stranih zemalja u RH,  predstavnici gradova i općina iz Hrvatske, predstavnici ministarstava, članovi uprava velikih tvrtki i članovi uprava medijskih kuća te brojni novinari.

Riječki bend Ri-Val, sastavljen od protagonista riječke rock-scene premijerno je izveo svoju novu pjesmu naziva Moj grad, posvećenu Rijeci, a nastalu uoči godine koja je za Rijeku izuzetno važna.

Glazbu i stihove pjesme potpisuje 'dobri duh riječke rock-scene' Vlado Simcich Vava, a autor aranžmana je Darko Terlević.  Nakon večerašnje premijerne izvedbe, pjesma Moj grad zaživjet će u radijskom eteru, a za nju će biti snimljen i video-spot, pod redateljskom palicom snimatelja i redatelja Radislava Jovanova Gonza koji će se premijerno prikazati u prosincu ove godine.

https://www.youtube.com/watch?v=3mKNZIlMcVE

Osim bogatog programa kojim će Rijeka u 2020. godini biti jedno od najzanimljivijih kulturnih odredišta u Europi, na svečanosti su predstavljeni i ljudi koji okupljaju timove u pripremi i provedbi ovog velikog hrvatskog i europskog projekta. Tom su prilikom osim direktorice projekta Emine Višnić predstavljeni i umjetnički ravnatelj programa Slaven Tolj te voditelji programskih cjelina: voditeljica programskog pravca Kuhinja različitosti Lela Vujanić; voditeljica programa Dječja kuća Jelena Milić; voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin: voditeljica programa Lungomare art Iva Kelentrić; voditelji programa Slatko i slano, Morana Matković i Renato Stanković, glavni voditelj programa Dopolavoro, Davor Mišković; direktorica partnerstva i komunikacija Irena Kregar Šegota; glavna voditeljica sudjelovanja i edukativnih programa Tanja Kalčić te voditeljica sudioničkih programa s građanima  Marija Katalinić. A kao vrijedni partneri ovog projekta istaknute su i predstavljene brojne riječke ustanove i institucije – Muzej grada Rijeke, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Hrvatski kulturni dom, Art kino, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca i Sveučilište u Rijeci.

Također, značajni doprinos cijelom projektu i njegovoj vidljivosti daju brojni sponzori projekta i medijski pokrovitelji, a ovo je bila idealna prilika za međusobno druženje svih aktera u projektu.

Osim programskom knjigom, koja je bila središnji razlog okupljanja, program za 2020. je uzvanicima predstavljen i video animacijom u kojoj su naglašeni najvažniji i najznačajniji programski dijelovi: od svečanosti otvaranja koja se održava 1. veljače 2020. preko velikih izložbi Davida Maljkovića „S kolekcijom“, Klimta „Ljubav smrt ekstaza“, Nan Hoover „Pokretna slika je živa“, izložbe Usijano more, prve izložbe o Profesoru Baltazaru koja bi se trebala upriličiti upravo u zgradi Exportdrva te brojne druge izložbe povijesnog karaktera. Najavljene su i gala izvedbe opernih zvijezda koje u 2020. dolaze u Rijeku - Karite Mattile i Eline Garanče, te brojni programi opernog, baletnog i dramskog karaktera, između ostalog Needcompany festival koji uključuje tri različita djela ovog europskog dramskog udruženja, potom trilogija BadCo, i brojne druge izvedbe. Posebno su naglašene urbane intervencije u javnom prostoru u kojima Rijeka dobiva privremeni bazen na Delti, dječje igralište kod broda Uragan, i mnoga druga uređenja javnog prostora, a postavlja se i 11 trajnih skulptura diljem Kvarnera. Istaknuti su i festivali koji će se u Rijeci i okolici održati 2020 te dječji program bogat kazališnim predstavama.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI