Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Čitanje kazališta: ‘Banalnost zla’

Čitanje kazališta: ‘Banalnost zla’

Tribinom Čitanje kazališta Zagrebačko kazalište mladih najavljuje iduću premijeru – a sada idemo u susret premijeri Eichmann u Jeruzalemu (premijera 22.03.2019.) u režiji nagrađivanog slovenskog kazališnog redatelja Jerneja Lorencija.

Zagrebačko kazalište mladih poziva na tribinu Čitanje kazališta na temu 'Banalnost zla' u četvrtak, 07.ožujka 2019. dvorana Polanec u 18 sati

Autor i voditelj je Srđan Sandić, a na tribini će govoriti Vesna Kesić, Nadežda Čačinovič i Tatjana Jukić.

Kako kaže službena najava:

Prije više od pola stoljeća u sudnici u Jeruzalemu počeo je proces koji nas je podsjetio na to da ratni zločin i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju. Iza tog sudskog procesa je ostao i etički ogled Hannah Arendt koji je definirao naš pogled na prirodu zla.

O slavnoj knjizi, dopirnosu Arendtove, filološkom interesu, Americi tog i ovog vremena, sadašnjem trenutku u Hrvatskoj i reperkusijama ovog djela, razgovarat ćemo na tribini Čitanje kazališta.

***

Vesna Kesić - aktivistkinja, novinarka, publicistkinja, Arendtovu je zavoljela relativno kasno, na New School for social research gdje je i magistrirala. Kaže da nije u potpunosti  sljedbenica filozofsko-političkih i svjetonazorskih pozicija spomenute autorice, ali je zahvaljujući njoj učila kako mišljenjem i analizom doći do razumijevanja povijesnih i suvremenih fenomena.

Nadežda Čačinovič – nedavno je izašla knjiga 'Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva', koja kroz međusobnu prepisku razotkriva pozadinu kontroverzne ljubavne veze filozofa Martina Heideggera i Hanne Arendt, u prijevodu Nadežde Čačinovič, naše ugledne filozofkinje, feministice i jedne od prvakinja novoosnovane Nove ljevice. Nedavno umirovljena profesorica Čačinovič četrdeset godina je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu predavala estetiku, filozofiju kulture i filozofiju roda. Autorica je desetak teorijskih knjiga, jedna je od osnivačica i predavačica Centra za ženske studije u Zagrebu te je posljednjih osam godina bila i predsjednica Hrvatskog centra PEN-a.

Tatjana Jukić  - profesorica na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz mnogobrojne studije koje kontinuirano objavljuje u renomiranim publikacijama, znanost je zadužila dvjema autorskim knjigama –  Revolucija i melankolija. Granice pamćenja hrvatske književnosti (2011.) i Zazor, nadzor, sviđanje. Dodiri književnog i vizualnog u britanskom 19. stoljeću (2002). Nastavna djelatnost Tatjane Jukić vezana je za studij anglistike te za poslijediplomski studij kroatistike i komparativne književnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE