Naslovnica > VIJESTI > INFO > Mladi glumci i glumice gradu Rijeci: Mi smo tu

Mladi glumci i glumice gradu Rijeci: Mi smo tu

U organizaciji studenata studija Gluma i mediji, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, festival će se održati u razdoblju od 4. do 10. veljače 2019. godine na pet lokacija u gradu: Filodrammatici, Palachu, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Galeriji Kortil te book caffe-u Dnevni Boravak.
Share on facebook
Share on twitter

Festival Mladi glumci gradu Rijeci – MI SMO TU pokrenuli su studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u listopadu 2016. godine pod mentorstvom profesora Lenke Udovički i Rade Šerbedžije.

Organizatori najavljuju reprizno izvođenje prošlogodišnjih uspješnica Bert Cabaret i Dobri čovjek iz Sečuana, ali i novije predstave rađene u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca (Naš odgoj, Cabaret sastava Žlice i gitara), kao i premijeru intrigantne diplomske predstave Ljepotice iz Leenanea M. McDonagha.

Uz nekoliko snažnih monodrama (Cabaret Valeska, Utopia, Medea Redux) moći ćete gledati scenske minijature za mlade (Ana i Mia prema tekstu Jelene Kovačić i Anice Tomić, jednočinka Medvjed A.P. Čehova), na programu su glazbena i scenska gostovanja - koncert grupe ONO iz Zagreba, zbora VINS iz Rijeke, Grupa Ze iz Varaždina, a studenti primijenjenih umjetnosti predstavit će se tematskom izložbom Žene u umjetnosti tijekom cijelog trajanja festivala.

Kako sami studenti navode:

Kao cilj prvog izdanja festivala vidjeli smo predstavljanje svog rada široj publici kako bi studij glume postao vidljiviji u našem gradu te kako bismo pokazali da nudimo predstave koje mogu činiti pravi kazališni repertoar. Uspješno smo iskoristili prostor Exportdrva i na primjeru pokazali kako možemo stvoriti svoj teatar i postati kazališni epicentar našeg grada, makar na tjedan dana. Ove godine (iako i dalje sanjamo vlastiti kazališni prostor)  odlučujemo se uklopiti u postojeću riječku nezavisnu scenu, koristeći prostore Filodrammatice, Palacha, HKD-a, Dnevnog boravka, Galerije Kortil te Galerije Studentskog kulturnog centra. Pozivamo goste i umrežavamo se jer je to način na koji želimo raditi – povezujući se i osnažujući jedni druge, a tako i cijelu gradsku umjetničku scenu. Festival uz glumce zajedničkim snagama grade studenti različitih grana Akademije: kiparstva, slikarstva, kostimografije, grafike i novih medija koji su također svojim radom godinama sudjelovali u realizaciji glumačkih produkcija.

Festival je u odnosu na prošlu godinu promijenio ime o čemu kažu:

Nakon što je prvo izdanje festivala prošlo pod nazivom "Mladi glumci gradu Rijeci" – posramili smo se nad svojim propustom, dodali u naziv "glumice" te odlučili posvetiti ovo, drugo izdanje festivala našoj bivšoj profesorici, predanoj mentorici i kazališnoj mami, Lenki Udovički.

Žene u umjetnosti tradicionalno su zanemarivane i podčinjavane patrijarhalnoj, muškoj strukturi moći i vrednovanja. I kada su dobile priliku da profesionalno zaigraju na kazališnim daskama njihove su uloge ostale ograničene i karakterom i radnjom koju nose jer su služile ostvarenju cilja glavnog muškog lika. Jakih i višeznačnih ženskih uloga ima nevjerojatno malo, s time da je glumica na tržištu više nego glumaca.

Karijera glumica i dalje je značajno određena njihovim izgledom i time kako se on uklapa u uspostavljene (narativne) stereotipe, a i dalje su često manje plaćene od svojih muških kolega za isti posao.

Ovaj festival organizacijski su u potpunosti realizirale žene, sve monodrame, kao i filmovi u programu su ženska ostvarenja, uz novu premijeru Ljepotica iz Leenanea koja se bavi ženskim sudbinama koju su također uprizorile studentice.

Ne možemo čekati da se redefinira povijest, moramo sada redefinirati svoju sadašnjost i istaknuti da žene nisu na margini, već u čvrstom centru kreativnog stvaralaštva i poduzetništva!

Konačno, uz zahvalu profesorima Šerbedžija i Udovički za sve što su za njih napravili, studenti poručuju:

Mnogo se toga promijenilo u godinu dana: promijenilo se vodstvo studija Gluma i mediji, promijenili su se i studenti. Neki su diplomirali, upisana je nova generacija, mnogi su se iselili iz Rijeke, a ovaj festival bit će nam prilika koju smo priželjkivali da se svi ponovno okupimo, prisjetimo koliko volimo zajedno raditi i koliko nam je drago našu ljubav prema teatru dijeliti s publikom. Često nas u medijima nazivaju "budućnost riječkog teatra" – želimo biti i njegova sadašnjost! Svi smo freelanceri i balansiramo s drugim poslovima kako bismo preživjeli, a i dalje želimo raditi ono za što smo se školovali. Zato kažemo: MI SMO (još uvijek) TU!

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI