Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Yes.Zgb, drugi put

Yes.Zgb, drugi put

Ambiciozno zamišljeni krovni nazivnik svih jesenskih kulturnih događanja u Zagrebu osim što još uvijek boluje od dječjih organizacijskih bolesti, postao je i programski diskriminatoran, a svoj je kazališni segment ove godine posvetio - Paolu Magelliju...
Share on facebook
Share on twitter

Podsjetimo manifestacija, Jesen u Zagrebu - Međunarodni multikulturalni susreti, pokrenuta je lani s namjerom da virtualno i marketinški spoji sve kulturne manifestacije s gostima iz inozemstva (zato – multikulturalni susreti) koje se u Zagrebu održavaju od konca rujna do konca studenog, uključujući Festival svjetskog kazališta, Zagreb film festival, Queer Zagreb, Festival novog cirkusa...  i velike izložbene projekte, neke koncerte Zagrebačke filharmonije, pa čak i reprizne izvedbe opera(!) u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Zahvaljujući dovitljivosti Mirka Ilića, dizajnera zaduženog za vizualni identitet te nove, krovne manifestacije, Jesen u Zagrebu brandirala se Yes Zgb, a na njezino je čelo kao umjetnička voditeljica s budžetom od 800.000 kn postavljena je - Mani Gotovac.

Rezultati prve sezone nisu bili bog zna kakvi, jer je većina programa Yes Zbg zapravo bila djelom već ustaljenih manifestacija, a 'dodatne marketinške aktivnosti' nitko gotovo i nije primjetio pa se očekivalo da će druga jesan donijeti neke ozbiljnije promjene. I one se jesu dogodile, no teško je reći da će drugi Yes.Zgb (kako se po novom manifestacija piše u službenim materijalima), biti bolji od prvog.

Naime, osim što se u njegovu promociju kreće danas, samo dva dana prije službenog početka programa, najveći dio programske knjižice tiskane u tek 1000 primjeraka (za razliku od lanjske 2000!?!?!, što je sve zajedno manje od naklade u kojoj se fotokopirala skripta Blokade FF) zauzimaju fotografije i stihovi domaćih pjesnika, s pokojim 'multikulturalnim gostom' poput recimo pjesme 'Jesen' kultong beogradskog benda EKV. Nije zgorega reći ni da od vizualnog identiteta Mirka Ilića nije ostalo ni - v.

Što se programa pak tiče, njegovi su najveći auduti brojni koncerti - od jazza (Diana Kral), do ozbiljne glazbe (Moskovski virtuozi), te dva dugoočekivana otvaranja novih kulturnih institucija - Hrvatskog plesnog centra (kako je novo ime institucije u Ilici 10) i to 26. listopada, te Muzeja suvremene umjetnosti. Potonji će, da stvar bude bolja, ako je vjerovati knjižici manifestacije biti otvoren debelo nakon zatvaranja Yeseni (i to je službena formulacija) - 11. prosinca.

Posebno je pak zanimljiva činjenica da se u programu Yes.Zgb nisu našle tri manifestacije koje će se istovremeno zbivati u gradu - 10. Platforma mladih koreografa, 5. Festival novog cirkusa i prve Perforacije! , iako ih sve tri sufinancira Grad Zagreb, ali zato navodi neke programe koji su završili (!?!) i prije službenog početka Yeseni.

Ivan Kralj iz organizacije FNC-a, koji lani jest bio uvršten u Yes.Zgb kaže da ih ove godine nitko nije kontaktirao, a isti odgovor ponudio nam je i Zvonimir Dobrović, u ime Domina koji organizira Perforacije.

Što onda jest uvršteno u (kazališni program) zagrebačke Yeseni?

Osim kompletnog programa Festivala svjetskog kazališta, te 'odabranih naslova' 24. Gavellinih večeri i jedne reprizne repertoarne predstave HNK u Zagrebu - tek dva simpozija i gostovanje jedne monodrame!

Naime, kazališni program posvećen je Paolu Magelliju ili kako kaže Mani Gotovac:

Na YES-u 2OO9. godine susrest ćemo raznolikosti i različitosti iz svijeta suvremene umjetnosti. Među njima zamislila sam i Trilogiju Paola Magellija koja je nastajala prošle godine u Zagrebu, Velikoj Gorici i Rijeci. Namjerno ili ne, tri predstave: Pir malograđana, Zagrebački pentagram i Večeras improviziramo povezuje ponavljajući
magellijevski motiv - nove malograđanštine. Zato će se u završnici Yes-a na Međunarodnom simpoziju voditi razgovor na istu temu.

Prva od tri spomenute predstave, Pir malograđana, otvorit će Yesen i to na Gradecu 18. i 19. rujna, druga - Zagrebački pentagram - na programu je Gavellinih večeri 27. listopada, dok će se gostovanje HNK Rijeka s Večeras improviziramo u HNK Zagreb dogoditi 29. listopada.

Između njih dogodit će se i (Magellijem inspirirana) dva smipozija. Prvi pod nazivom Skice o hrvatsko-talijanskim kazališnim dodirima odigravat će se 3. listopada u prostorijama Hrvatskog centra ITI (Basari čekova 3), a na njemu će sudjelovati: Edoardo Erba, Mani Gotovac, Darko Gašparović, Boris Hrovat, Paolo Magelli, Željka Turčinović, Gordana Vnuk, Boris Bakal, Mario Brandolin, Ivica Buljan i Laura Marchig. Kao dodatak ovom simpoziju dgodit će se i jedino kazališno gostovanje u programu Yeseni, a koje već nije dio neke druge manifestacije - monodrama Dissonorata / Obeščašćena (Ubojstvo iz časti u Calabriji), autora i izvođača Saveria La Ruine, koji je za nju 2007. dobio i Premo Ubu.

Ruine je talijanski glumac, redatelj i autor, koji od 1992. s Dariom De Lucom vodi kazalište Scena Verticale, a od 1999. i festival Primavera dei Teatri. Za svoj je opus primio talijanske kazališne nagrade Premio Bartolucci i Premio della Critica Teatrale, a  predstava s kojom dolazi u Zagreb njegova je priča o kalabreškim udovicama, ženama osuđenima da nakon muževljeve smrti ostatak života provedu u crnini...

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=Jyw91JxS7zk]
Dissonorata

Drugom simpoziju u okviru Yeseni znamo daleko manje - tek da će se zbiti u Muzeju suvremene umjetnosti 16. studenog i to na temu  - Nova Malograđanština.

26. listopada službeno će pak biti upogonjen plesni centar u Ilici 10, koji se po novom zove Hrvatski plesni centar, iako će u istom prostoru Yes.Zgb i prije toga realizirati neke programe - poput virtualnog koncerta Josea Cure. No, o samom programu otvaranja Centra i njegovim programskim aktivnostima već više puta spominjana knjižica Yeseni ne kaže ništa, pa ćemo za informacije o tome pričekati objavu Hrvatskog instituta za pokret i ples.

I to je, barem što se tiče kazališta - to. Ostatak programa pronaći međutim ne možete na lanjskom webu www.yeszgb.com, pa vam - ako vas zanima - nudimo na download festivalsku knjižicu.

***

18. i 19. rujna u 20.30 sati
Scena Gradec
Otvorenje YES.Zgb -a
B. Brecht – P. Mageli: PIR MALOGRAĐANA
Scena Gorica

18. i 19. rujna
Hrvatsko narodno kazalište
FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA
ŽIVOT I SUDBINA
Redatelj: Lev Dodin
Dramsko kazalište Mal y - Petrograd

19. i 21. rujna
ZKM
FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA
STIFTEROVE STVARI
Redatelj: Heiner Goebels
Theatre Vid y – Lausane

20. i 21. rujna
Zagrebački velesajam / Paviljon 19
FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA
ISABELLINA SOBA
Redatelj: Jan Lauwers
Jan Lauwers & Needcompany

23. i 24. rujna
Zagrebačko kazalište lutaka
FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA
KUVERTA
Redatelj: Francesco Sframeli
Compagnia Scimone - Sframeli

25. i 26. rujna
ZKM
FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA
VOĆNA MUŠICA
Redatelj: Christoph Marthaler
Volksbuhne am Rosa – Luxemburg – Platz

17. - 31.10.
GDK Gavela , ZKM, HNK
23. GAVELLINE VEČERI

Izbor iz programa:
27.10.
ZKM
ZAGREBAČKI PENTAGRAM
Redatelj: P. Mageli

31.10.
GDK Gavella
zatvaranje 24. Gavelinih večeri
J. B. P. Moliere : TARTUFFE
Redatelj: Dan Vasile
Teatrul Clasic , Arad , Rumunjska

03.10.
Mala scena
DISSONORATA / OBEŠČAŠĆENA (UBOJSTVO IZ ČASTI U CALABRIJI)
Autor teksta i glumac: Saverio La Ruina
Kompozitor i izvođač originalne glazbe: Gianfranco De Franco

26.10.
Hrvatski plesni centar , Ilica 10
Otvaranje Hrvatskog plesnog centra

31.10.
Hrvatsko narodno kazalište
IZ REDOVNOG PROGRAMA
CARMEN, G. Bizet
Dirigent: Johanes Wildner
Redatelj: Philip Himelman

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE