Search
Close this search box.

Žena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Paolo Magelli u borbi za povratak ugleda Josipa Kosora u ovdašnjem kulturnom životu inscenira dvije njegove drame - 'Žena' i 'U Café du Dôme'.
autorski tim funkcija
Josip Kosorautor teksta
Žad Novakasistent redatelja
Žad Novakautor stihova
Ivan Colarićasistent skladatelja
Ivana Jonkescenograf
Lovro Krsnikasistent redatelja
Lovro Krsnikautor stihova
Sven Jonkeoblikovatelj svjetla
Marinko Petričevićboksački trener
Suzana Bogdan Pavekinspicijent
Višnja Kiššaptač
Anamarija Filipović Srhojasistent kostimografa
Willem Miličevićautor obrade zvuka
Arturo Annecchinoskladatelj
NUMENscenograf
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Paolo Magelliredatelj
Paolo Magellioblikovatelj svjetla
Paolo Magelliautor stihova
Leo Kulaškostimograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
izvođači uloge
Ana BegićDesanka (Žena) / Suzeta (U Café du Dôme)
Dora LipovčanMarija (Žena) / Žoržeta (U Café du Dôme)
Goran GrgićŽatinić (Žena) / Amerikanac (U Café du Dôme)
Iva MihalićElza (Žena) / Žaneta (U Café du Dôme)
Ivan ColarićListonoša (Žena) / pijanist cafea (U Café du Dôme)
Ivan VukelićKonobar (Žena) / Konobar (U Café du Dôme)
Jelena PerčinIndira (Žena) / Eliza (U Café du Dôme)
Lana BarićLimunka (Žena) / Dama (U Café du Dôme)
Livio BadurinaNebogić (Žena) / Emanuel (U Café du Dôme)
Milan PleštinaOstrvić (Žena) / Marcel (U Café du Dôme)
Nikša KušeljUdarić (Žena) / Žan (U Café du Dôme)
Petra SvrtanAgneza (Žena) / Mariana (U Café du Dôme)
Silvio MumelašListonoša (Žena) / Žak (U Café du Dôme)
Zijad GračićPatron (Žena) / Patron (U Café du Dôme)

Josip Kosor je jedno od istaknutijih imena hrvatske književnosti. Bio je pjesnik, pripovjedač, putopisac i romanopisac, a posebno se istakao kao dramski autor, postigavši značajnu europsku recepciju.

Za suvremenike jedno od najznačajnijih imena, danas gotovo u potpunosti zaboravljen, Kosor je pisac je nesvakidašnje sudbine. Rođen 1879. u Trbounju, odgojen i školovan u Slavoniji, u hrvatsku književnost ulazi na samom razmeđu stoljeća, 1903. godine, pripovijetkama, među kojima se posebno izdvajaju knjige Optužba (1905.) i Crni glasovi (1905.).

Pozornost kritičke javnosti privukli su i njegovi romani, najprije Rasap (1906.), no konsenzus je kritike kako je najvažniji dio njegova opusa predstavljaju drame.   Ponajprije se to odnosi na Požar strasti najprije napisan njemačkim jezikom, a potom prevedena na hrvatski. Oko te činjenice kasnije se isplelo niz netočnosti i mistif kacija,  poput one da je drama najprije imala izvedbe na dvjema pozornicama u Njemačkoj, u Mannheimu i Münchenu (a potom i u Beču, Lavovu i Pragu), a tek potom u Zagrebu. Proučavanja Kosorova djela to su kasnije osporila; naime, pokazalo se (Jelčić) da je drama najprije praizvedena u Zagrebu 1911.

Paolo Magelli odlučio je vratiti Kosora u središte domaće kulturne javnosti i to povezivanjem dviju njegovih drama - Žena i  U Café du Dôme.

Drama Žena govori o prelijepoj Limunki koju muž gubi na kartama kako bi pripala drugome koji je spreman sve svoje bogatstvo dati za nju. Limunka je očajna i sve proklinje, ali tu je, između tisuća muškaraca koji lude za njom, i Idan, njezina ljubav iz mladosti koju nikad nije preboljela. Kada narod čuje što se dogodilo Limunki, dolazi joj pomoći i pokloniti joj se. Sve to prerasta u pogansko slavlje u kojem Limunku časte i hvale muškarci dok ju starije žene proklinju. Limunka ne želi ništa od toga i kao jedini izlaz vidi skok s litice, ali je spašava Idan i barkom odvodi iz poludjela grada. Muškarci koji su krenuli za njima potapaju se u oluji.

Radnja drame U Café du Dôme odvija se u razdoblju između dvaju ratova u čuvenoj pariškoj kavani gdje boemi zdvajaju nad lošim vremenima, a bogati Amerikanac razbacuje se novcem. Jedna dama privuče njegovu pozornost i on pokušava kupiti njezinu naklonost. Za to vrijeme boemi mu ukradu novčanik pa dama pristaje na njegovu bračnu ponudu kako bi vratila čast Francuskoj i pariškim umjetnicima. Kada se pročuje da se u blizini održava boks meč s velikom novčanom nagradom, Amerikanac se prijavi i pobijedi, novac je ponovno u njegovim rukama i on odvodi damu iz Café du Dôme na svoje plantaže, ostavljajući boeme njihovu jadu i izdajama.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE