Žena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA: ,
OCJENA PUBLIKE:
12345
Paolo Magelli u borbi za povratak ugleda Josipa Kosora u ovdašnjem kulturnom životu inscenira dvije njegove drame - 'Žena' i 'U Café du Dôme'.

Josip Kosor je jedno od istaknutijih imena hrvatske književnosti. Bio je pjesnik, pripovjedač, putopisac i romanopisac, a posebno se istakao kao dramski autor, postigavši značajnu europsku recepciju.

Za suvremenike jedno od najznačajnijih imena, danas gotovo u potpunosti zaboravljen, Kosor je pisac je nesvakidašnje sudbine. Rođen 1879. u Trbounju, odgojen i školovan u Slavoniji, u hrvatsku književnost ulazi na samom razmeđu stoljeća, 1903. godine, pripovijetkama, među kojima se posebno izdvajaju knjige Optužba (1905.) i Crni glasovi (1905.).

Pozornost kritičke javnosti privukli su i njegovi romani, najprije Rasap (1906.), no konsenzus je kritike kako je najvažniji dio njegova opusa predstavljaju drame.   Ponajprije se to odnosi na Požar strasti najprije napisan njemačkim jezikom, a potom prevedena na hrvatski. Oko te činjenice kasnije se isplelo niz netočnosti i mistif kacija,  poput one da je drama najprije imala izvedbe na dvjema pozornicama u Njemačkoj, u Mannheimu i Münchenu (a potom i u Beču, Lavovu i Pragu), a tek potom u Zagrebu. Proučavanja Kosorova djela to su kasnije osporila; naime, pokazalo se (Jelčić) da je drama najprije praizvedena u Zagrebu 1911.

Paolo Magelli odlučio je vratiti Kosora u središte domaće kulturne javnosti i to povezivanjem dviju njegovih drama - Žena i  U Café du Dôme.

Drama Žena govori o prelijepoj Limunki koju muž gubi na kartama kako bi pripala drugome koji je spreman sve svoje bogatstvo dati za nju. Limunka je očajna i sve proklinje, ali tu je, između tisuća muškaraca koji lude za njom, i Idan, njezina ljubav iz mladosti koju nikad nije preboljela. Kada narod čuje što se dogodilo Limunki, dolazi joj pomoći i pokloniti joj se. Sve to prerasta u pogansko slavlje u kojem Limunku časte i hvale muškarci dok ju starije žene proklinju. Limunka ne želi ništa od toga i kao jedini izlaz vidi skok s litice, ali je spašava Idan i barkom odvodi iz poludjela grada. Muškarci koji su krenuli za njima potapaju se u oluji.

Radnja drame U Café du Dôme odvija se u razdoblju između dvaju ratova u čuvenoj pariškoj kavani gdje boemi zdvajaju nad lošim vremenima, a bogati Amerikanac razbacuje se novcem. Jedna dama privuče njegovu pozornost i on pokušava kupiti njezinu naklonost. Za to vrijeme boemi mu ukradu novčanik pa dama pristaje na njegovu bračnu ponudu kako bi vratila čast Francuskoj i pariškim umjetnicima. Kada se pročuje da se u blizini održava boks meč s velikom novčanom nagradom, Amerikanac se prijavi i pobijedi, novac je ponovno u njegovim rukama i on odvodi damu iz Café du Dôme na svoje plantaže, ostavljajući boeme njihovu jadu i izdajama.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter