Naslovnica > ARHIVA FELJTONA > [ANALIZA] Posjećenost produkcija zagrebačkih javnih kazališta u 2017.

[ANALIZA] Posjećenost produkcija zagrebačkih javnih kazališta u 2017.

Analizirali smo službene podatke Grada Zagreba o posjećenosti produkcija javnih kazališta u 2017. godini. Imamo dvije jako dobre i jednu zastrašujuću vijest. [INFOGRAFIKE]
Share on facebook
Share on twitter

Grad Zagreb objavio je Izvješće o izvršenju programa javnih potreba u kulturi u 2017. godini. Da su takvi dokumenti statistički nepouzdani te da se u njima često mijenja metodologija, pisali smo više puta, no, kako bismo barem donekle mogli usporediti poslovanje javnih kazališta u Gradu Zagrebu u 2017., 2016. i 2015. godini uzeli smo u obzir za potrebe ove analize isključivo podatke o broju gledatelja na predstava nastalim u produkciji ili koprodukciji tih kazališta i to na izvedbama u matičnoj kući, ne i na gostovanjima.

Za početak - dobre vijesti.

Ukupna posjećenost vlastitih produkcija zagrebački javnih kazališta u matičnim kućama porasla je u 2017. u odnosu na 2016. godinu za 3.04%!

Apsolutno najveći skok posjećenost zabilježilo je kazalište Kerempuh s čak 21.8% gledatelja više u 2017. nego li u 2016., dok je najveći pad posjećenosti zabilježila Komedija na čijim je izvedbama u matičnoj zgradi bilo 19.55% gledatelja manje. No, pri tumačenju ovih podataka iznimno je važno napomenuti kako je u istom razdoblju Komedija na gostovanjima napunila gotovo sve domaće Arene, pa je zbog toga ujedno manje i igrala u vlastitoj zgradi (o tome nekoliko paragrafa niže), a i podaci o broju gledatelja na gostovanjima nisu uvršteni u ovu analizu.

Jedino drugo kazalište koje zabilježilo pad broj aposjetitelja na vlastitim produkcijama u matičnoj zgradi jest Gavella, no i u njihovom slučaju u pitanju je 'viša sila'. Naime, u studenom prošle godine započeli su radovi na rekonstrukciji zgrade u Frankopanskoj i izgradnja novce scene 121, zbog čega je otežna kako pristup samom kazalištu, tako i njegovo svakodnevno funkcioniranje.

Pogledamo li pak kako se gorenavedeni postotci reflektiraju u apsolutnom broju gledatelja po kazalištima u 2017. u odnosu na 2016. situacija izgleda ovako:

Vlastite produkcije zagrebačkih kazališta u 2017. godini je u odnosu na prethodnu pogledalo čak 11.130 gledatelja više! Pri tome je opet najveće povećanje osjetio Kerempuh sa čak 15.907 dodatnih gledatelja u 2017., dok je Komedija u matičnoj kući ostala bez njih 13.830.

Broj gledatelja u korelaciji je s brojem izvedbi, a tu se krije i najneugodnije iznenađenje ove analize. Naime, prema gradskim podacima, Zagrebačko kazalište mladih gotovo je prepolovilo broj izvedbi (!) i to s 220 u 2016. godini na 114 u 2017. Nažalost, do trenutka objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti službeno očitovanje ZKM o ovim podatcima, niti njihov komentar na iste, a kad i ako ih dobijemo odmah ćemo ih objaviti.

Kako smo već naveli i Komedija je zbog povećanog opsega gostovanja u izvedbenim prostorima velikoga kapaciteta (a koji su u načelu primjereniji njezinim produkcijama), smanjila broj izvedbi u matičnoj kući dok su ih sva ostala kazališta - povećala.

Uzevši sve navedeno u obzir, evo kako se u posljednje tri godine kretalo stanje posjećenosti vlastitih produkcija zagrebačkih javnih kazališta na izvedbama u njihovim matičnim kućama:

Najveću fluktuaciju zabilježili su Kerempuh (pozitivnu) i Komedija (negativnu), no opći tren pokazuje tendenciju rasta broja gledatelja, a to svakako - za promjenu - jest dobra vijest.

U idućem nastavku ovog feljtona ispitat ćemo koji su to naslovi privukli najviše gledatelja, odnosno koje su najgledanije, a koje najmanje gledane produkcije zagrebačkih komunalnih teatara u 2017.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI