Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Fenomen Šparemblek: nova premijera u 90. godini

Fenomen Šparemblek: nova premijera u 90. godini

Nevjerojatni 90-godišnji Milko Šparemblek ovih dana dovršava pripreme za premijeru svoje najnovije predstave. Upravo njega uz troje slovenskih koreografskih velikana ljubljanski je Balet odabrao za obilježavanje svog 100. rođendana.
Share on facebook
Share on twitter

Balet ljubljanske Opere će 12. travnja premijerom proslaviti 100 godina postojanja, istovremeno odavajući počast koreografima koji su ostavili neizbrisiv pečat u formiranju njihove kompanije, ali i slovenske baletne scene uopće.

Program naslovljen Balet 100 zamišljen je bio kao koreografski je triptih povijesno značajnih naslova i autora, a čine ga ikonički duet Lok, plesna pesnitev koreografskog dvojca Pia i Pino Mlakar, potom Žica koreografski prvijenac Vlaste Dedovića nastao u suradnji sa skladateljem Janezom Gregorcem i likovnim umetnikom Jožetom Spacalom, te konačno  Pastoralna simfonija, koju je na glazbu Ludwiga van Beethovena još 1986. upravo u ljubaljnskom Baletu postavio Milko Šparemblek.

No, kako je Šparemblek i 90. godini života dosljedan sebi, tako su se obnova i planirana prilagodba Pastoralne simfonije zapravo pretvorili u posve novu koreografiju.

"Mislio sam da će ponešto trebati mijenjati, jer su došla nova vremena i novi plesači, no na kraju sam radio praktično novu verziju. Mali je to ansambl, ali vrlo dobar. Nije lako raditi ovaj posao, da se razumijemo, jer je ritam takav da se radi i ujutro i navečer. Zajedno s plesačima i asistentima, od kojih je najvažnija moja supruga Spomenka, privodimo posao kraju.", kaže Šapremblek.

Šparemblek je, podsjetimo, vjerojatno najstariji živući aktivni koreograf na svijetu, no domaćim scenama kao da njegovi savjeti i iskustva nisu potrebni. Posljednju premijeru na nekoj od ovdašnjih pozornica imao je 2015., kad je u zagrebačkom HNK postavljena njegova predstava Johannes Faust Passion, no ni ona više ne igra.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI