Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > Čitanje kazališta: Tragedija inicijacije ili nepostojani princ

Čitanje kazališta: Tragedija inicijacije ili nepostojani princ

Gost nove tribine „Čitanje kazališta“ 5. veljače u ZKM-u u 19 sati uvaženi je beogradski teatrolog, predavač na FDU te umjetnički direktor i selektor BITEF-a Ivan Medenica.
Share on facebook
Share on twitter

Uz voditelja Srđana Sandića, govorit će teatrologinja dr.sc.Lada Čale Feldman s Odsjeka za komparativnu književnost Filozoskog fakulteta u Zagrebu. Povod ovoj tribini je nedavno objavljena knjiga Ivana Medenice Tragedija inicijacije ili nepostojani princ (Clio, 2016.), a razgovarat će se i o stanju kazališnih nam scena u regiji.

U knjizi autor izdvaja jedan generički obrazac koji se periodično javlja u povijesti tragedije i koji određuje kao “tragediju inicijacije”. Riječ je o egzistencijalnoj “zaglavljenosti” mladog muškog junaka u tranziciji između mladosti i zrelosti, što dovodi do, po njega, fatalnog raspleta. Težinu njegovog položaja pojačava i to što je on u svim slučajevima, osim u jednom, knežević ili kraljević, netko od čije sudbine ovisi i sudbina zajednice. Tragičko jezgro njegovog položaja je u tome što ulazak u svijet odraslih podrazumijeva odricanje od nekog oblika iskonske nevinosti: društvo od njega traži da ubije, laže, osvećuje se... Autor promatra “tragediju inicijacije” kao situaciju imanentnu ovom žanru, ali i kao univerzalnu egzistencijalnu situaciju, što mu omogućava da spisak analiziranih djela proširi i jednom komedijom, Molijerovim Mizantropom, i jednom tragikomedijom, Leonsom i Lenom. Pored njih, predmet ove analize su i Euripidov Hipolit, Shakespearov Hamlet, De Mussetov Lorenzaccio i Schillerov Don Carlos.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI