Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Što Hasanbegović zapravo može u Kazališnom vijeću HNK Zagreb?

Što Hasanbegović zapravo može u Kazališnom vijeću HNK Zagreb?

Ima li Hasanbegović ikakve poluge moći i, ne manje važno, saveznike u Kazališnom vijeću Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu?
Share on facebook
Share on twitter

Na posljednjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine u 2017. godini, kao još jedan u sve duljem nizu političkih ustupaka Milana Bandića Listi Brune Esih u svrhu očuvanja vlasti, kontroverzni bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović imenovan je u kazališno vijeće HNK u Zagrebu umjesto ravnateljice ZKM, Snježane Abramović Milković premda potonjoj nije istekao mandat.

Već je i sama najava te mogućnosti, a koju smo prvi objavili ovdje, izazvala golemu pažnju, pa i burne reakcije javnosti pogotovo s obzirom na to da Zakon o kazalištima propisuje kako se članove Kazališnih vijeća bira 'iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi’. 

Reagirao je na koncu i sam Hasanbegović u izjavi Jutarnjem listu, ustvrdivši: 'Potpuno je besmisleno pitanje zašto je bivši ministar izabran za člana Kazališnog vijeća.' Previdio je pri tome očitovanje što smo ga nedavno dobili od samog Ministarstva kulture, a u kojem među inim stoji:

'Na žalost, vrlo često se događa da se u kazališna vijeća, ali i u upravna vijeća drugih ustanova u kulturi, muzeja, knjižnica ili orkestara biraju osobe koje nemaju prethodnog iskustva u području umjetnosti i kulture. Neki od njih su kroz svoj rad bili svojevrsni promatrači kulturnih djelatnosti ili sudjelovali u izvršnoj ili predstavničkoj vlasti i na taj način imali doticaja s kulturom, ali ih se ne može smatrati radnicima u kulturi ako nisu aktivno djelovali u području kulture i umjetnosti.'

Doduše, u istom nam je očitovanju Ministarstvo potvrdilo i kako je svjesno brojnih kršenja predmetnog zakona, ali će umjesto da ga provodi, zakon - mijenjati.

Kad smo već kod kršenja zakona, nije zgorega podsjetiti i na ono najeklatantnije iz Hasanbegovićeva ministarskog mandata. Naime, presudom Upravnog suda nedvojbeno je utvrđeno da je Hasanbegović kršio Zakon o primopredaji vlasti odbivši potvrditi intendantski mandat Marina Blaževića u HNK Ivana pl. Zajca. Posebno je pri tome bila zanimljiva Hasanbegovićeva obrana na sudu, a u kojoj je tvrdio da se na njega Zakon o primopredaji vlasti - ne odnosi!

Uz to, Hasanbegović je kao ministar za zamjenicu odabrao ništa manje kontroverznu bivšu intendanticu upravo HNK u Zagrebu, Anu Lederer, koja je po isteku mandata u središnjoj nacionalnoj kući istu tužila tvrdeći kako je prestanak mandata zapravo nezakoniti otkaz!

U jeku tog sudskog spora, Hasanbegović je Lederer imenovao u Kazališno vijeće HNK u Zagrebu, što je rezultiralo tragikomičnim sjednicama tog tijela i čuvenim priopćenjem iz rujna prošle godine u kojem Kazališno vijeće - suprotno nalazima Ministarstva financija i Državne revizije - de facto tvrdi kako je Lederer poslovala savršeno. Njezina nasljednica i aktualna intendantica Dubravka Vrgoč i danas, pak, tvrdi kako je zatekla 8 milijuna kuna nepodmirenih obveza.

S tom i takvom popudbinom Hasanbegović ulazi u Kazališno vijeće HNK u Zagrebu, tijelo koje je nekovrsni Nadzorni odbor, a čiji djelokrug Zakon o kazalištima propisuje ovako:

Članak 32. (NN 121/13)

Kazališno vijeće:

- na prijedlog intendanta, odnosno ravnatelja usvaja godišnji program rada i razvoja javnog kazališta, odnosno javne kazališne družine, koji mora biti sukladan s osnovnim programskim i financijskim okvirom iz članka 27. stavka 3. ovoga Zakona,
- na prijedlog intendanta, odnosno ravnatelja usvaja financijski plan,
- na prijedlog intendanta, odnosno ravnatelja usvaja godišnji obračun te plan nabave,
- prati ostvarivanje programa te njegovo financijsko i kadrovsko izvršavanje,
- razmatra i usvaja programska i financijska izvješća intendanta odnosno ravnatelja,
- na prijedlog intendanta, odnosno ravnatelja, donosi statut uz suglasnost osnivača odnosno osnivača s većinskim udjelom i druge opće akte kazališta odnosno kazališne družine,
- obavlja i druge poslove određene zakonom, aktom o osnivanju i statutom.

Aktualni članovi Kazališnog vijeća uz Hasanbegovića su još i:

  • Duško Ljuština, predsjednik  - predstavnik Grada Zagreba i još kratko vrijeme ravnatelj gradskog kazališta Kerempuh
  • Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture
  • Srećko Šestan, bivši pomoćnik ministra kulture, sada ravnatelj karlovačkog Zorin doma
  • Vlasta Ramljak, predstavnica Drame
  • Saša Ivaci, predstavnik Opere
  • Svebor Sečak, predstavnik Baleta

Što u tim okolnostima može Zlatko Hasanbegović? Kako je sam najavio: 'Kazališno je vijeće u prvom redu usredotočeno na poslovanje HNK i o tome ćemo raspravljati. Također ćemo raspravljati i na tragu upravnog nadzora, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture u mom mandatu, te rezultatima tog nadzora.'

Podsjetimo, rezultate rečenog nadzora Hasanbegović je objavio na mrežnim stranicama Ministarstva kulture doslovno u posljednjim satima svog tehničkog mandata i to bez, kako je uobičajeno, priloženog očitovanja samog HNK u Zagrebu. Kako smo već detaljno pisali ovdje, cijeli je taj dokument prilično dubiozan i po svoj prilici - nezakonit, a Vrgoč ga je vrlo iscrpno demantirala u odgovoru na više od 20 stranica.

Može li tome usprkos Hasanbegović sporni dokument staviti na dnevni red vijeća? Može, s lakoćom jer prema Statutu HNK u Zagrebu, sjednicu Kazališnog vijeća mogu sazvati ili predsjednik istog ili bilo koja dva člana. I tu je 'kvaka'. Naime, zborist Saša Ivaci, predstavnik Opere u Kazališnom vijeću još od 2013. godine bio je, s Hasanbegovićem i Anom Lederer, na prošlim lokalnim izborima jedan od kandidata na listi Brune Esih. Prilično je stoga izvjesno da će podržati svaki Hasanbegovićev zahtjev, te će njih dvojica zapravo diktirati tempo rada i sadržaj sjednica Kazališnog vijeća.

Teško da će to uroditi rušenjem Dubravke Vrgoč, ali će joj sasvim sigurno zakomplicirati svakodnevno funkcioniranje, kao uostalom i ministrici Obuljen koja je neskriveno podržava, te rezultirati golemim publicitetom za samog Hasanbegovića.

Dobra vijest je, međutim, da će po takvim pritiskom rad Kazališnog vijeća središnje nacionalne kuće sigurno postati transparentniji nego što je sad. To, doduše, nije pretjerano teško, budući da pod predsjedanjem najdugovječnijeg kazališnog ravnatelja u Hrvatskoj (a i šire), Duška Ljuštine, Kazališno vijeće HNK u Zagrebu ima prilično začudnu politiku djelovanja. Primjerice: iako Zakon o pravu na pristup informacijama propisuje da se svi zaključci i dokumenti tog tijela moraju pravodobno objavljivati na službenim mrežnim stranicama, posljednji zapisnik Kazališnog vijeća koji ćete tamo pronaći onaj je sa 79. sjednice održane još 11. rujna ove godine!

To, naravno, ne znači da vijeće u međuvremenu nije zasjedalo, nego da svoj rad krije kao zmija noge, pa je tek na rečenoj 79. sjednici usvojilo zapisnike za prethodne tri održane u - kolovozu, srpnju i travnju! Uz to, vijeće je upravo na Ljuštinin prijedlog svojevremeno donijelo odluku da se detaljni zapisnici arhiviraju, a da se na internetu objavljuju samo njihovi sažetci, što je u suprotnosti s odredbama već spomenutog Zakona o pravu na pristup informacijama koji izrijekom kaže:

Članak 10. (NN 85/15)

Tijela javne vlasti obvezna su na internetskim stranicama na lako pretraživ način i u strojno čitljivom obliku objavljivati:

...

12) zaključke sa službenih sjednica tijela javne vlasti i službene dokumente usvojene na tim sjednicama te informacije o radu formalnih radnih tijela iz njihove nadležnosti na kojima se odlučuje o pravima i interesima korisnika;

Svemu ovome valja dodati i činjenicu da unutar samog HNK Zagreb, usprkos neospornim poslovnim rezultatima intendantice Vrgoč, postoji nemali broj njezinih oponenata koji bi pritiskom na svoje predstavnike u Kazališnom vijeću mogli podržati Hasanbegovićeve inicijative. Kako će se u tome svemu snaći Duško Ljuština, a kako Dubravka Vrgoč mogla bi, nažalost, postati jedna od najzanimljivijih 'predstava' u zagrebačkom HNK - središnjoj zgradi na trgu kojem je upravo Hasanbegović promijenio ime.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE