Naslovnica > GLAVNE VIJESTI > Reinerov portret Državi vrijedi više od nekih festivala ili ukupne godišnje djelatnosti galerija

Reinerov portret Državi vrijedi više od nekih festivala ili ukupne godišnje djelatnosti galerija

Za jednog Reinera na platnu tako možete dobiti festival 'Mali Marulić' ili skoro 4 Zadra snova, odnosno 8 izložbi Nives Kavurić Kurtović!
Share on facebook
Share on twitter

Jučer je hrvatska javnost po prvi put imala priliku vidjeti portret Željka Reinera koji će ubuduće ukrašavati saborsku Dvoranu Ante Starčevića. Naime, Sabor tradicionalno naručuje portrete svojih predsjednika te ih u prosjeku plaća 40.000 kn, a toliko će i za Reinerov uprihoditi akademski slikar Vlado Jakelić.

Usporedbe radi, Ministarstvo kulture u 2017. za cijelu godišnju galerijsku djelatnost Art radionice Lazareti izdvojilo je - 40.000 kn.

Obilježavanje 100. godišnjice jednog od najvećih hrvatskih arhitekata svih vremena, Ivana Vitića procijenilo je vrijednim tek 15.000 kn potpore, a izložbu Nives Kavurić Kurtović na 8.000 kn.

Izložbu Suvremena hrvatska fotografija 2017. Hrvatskog foto saveza Ministarstvo je poduprlo s tek 25.000 kn, a ciklus samostalnih izložbi hrvatskih umjetnika u 2017. Hrvatska umjetnost danas u zagrebačkoj Laubi s 10.000 kn. Za monografiju Ivan Meštrović i kultura modernizma: Ekspresionizam i art deco Ministarstvo je izdvojilo 35.000 kn, koliko i za ukupan izložbeni program Galerije SC za 2017. godinu.

Cijeli Festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić" Ministarstvo je poduprlo s 35.000 kn, a primjerice 23. Zadarsko kazališno ljeto s 40.000 kn. Po 30.000 kn, dakle manje od cijene Reinerovog portreta dobili su Ganz novi festival i splitski IKS, što je još uvijek dvostruko više od iznosa potpore za Zadar snova kojemu je dodjeljeno tek 15.000 kn.

Ovakvih je primjera još more, pa bi hrvatskim kulturnjacima možda ubuduće bilo pametnije da se ubuduće bave isključivo primjenjenom umjetnošću u svrhu ovjekovječivanja lika i djela saborskih zastupnika ili barem predsjednika. Ta je disciplina u Hrvatskoj, posve je očito, daleko lukrativnija.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI