Naslovnica > BESPLATNI SADRŽAJ > HDDU brani Rajnu Miloš

HDDU brani Rajnu Miloš

Iako se u pravilu ne oglašava u sličnim situacijama, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika napravilo je iznimku te uputilo otvoreno pismo opatijskim gradskim ocima, a sve u obranu Rajne Miloš.

Pismo prenosimo u cijelosti.

***

Poštovani gradonačelniče g. Dujmić, poštovani članovi Gradskog vijeća Grada Opatije!

Članove Hrvatskog društva dramskih umjetnika (1.015 članova) ražalostila je, zaprepastila i razočarala vijest da je naša cijenjena  i ugledna suradnica, gospođa Rajna Miloš, na osobni zahtjev zatražila razrješenje s dužnosti ravnateljice Festivala Opatija, a koje je Upravno vijeće 10. studenog i prihvatilo. Naše nezadovoljstvo je tim veće što imamo saznanja da je gospođa Miloš, na žalost, na taj nemio čin bila primorana zbog niza nametnutih i neugodnih okolnosti. Stoga se s njenim razrješenjem ne slažemo, protivimo se takvoj praksi da se visoki profesionalci poput nje povlače s funkcija na kojima im je jedino i adekvatno mjesto i molimo vas da još jednom razborito razmotrite tu odluku Gradskog vijeća imajući na umu dobrobit kulturnog života Grada Opatije i hrvatske kulture u cjelini.

Želimo naglasiti i dubokog smo uvjerenja, a isključivo iz vlastitih iskustava mnogih naših članova (glumaca, redatelja, producenata, dramaturga, itd.), da je gospođa Miloš iznimno kvalitetna, kreativna, operativna, poduzetna i uspješna u svom profesionalnom djelovanju, a na dobrobit sveukupnog kulturnog miljea Grada Opatije kao i hrvatske kulture u cjelini. Osobito ističemo njene jedinstvene ljudske kvalitete na bazi kojih savršeno komunicira s mnogobrojnim umjetnicima, onim zahtjevnijim i onim manje zahtjevnim te sve svoje sjajne umjetničke vizije pretvara u realnost i od njih stvara Grad Opatiju i njegove festivale u prestižan i vodeći kulturni brendu Republici Hrvatskoj.

Gospođa Miloš je osmislila, utemeljila, realizirala i sa svojim suradnicima organizirala niz kulturnih manifestacija i festivala o kojima bi neki, i mnogo veći gradovi, mogli samo maštati. Od njih izdvajamo FESTIVAL MJUZIKLA, FESTIVAL LEDENE ČAROLIJE,  FESTIVAL RETROPATIJE , FESTIVAL NEOVISNIH KAZALIŠTA, FESTIVAL OPATIJA (npr. GavellOpatija – gostovanja GDK Gavella iz Zagreba)  i mnoga slična kulturna događanja koja su kroz samo nekoliko godina postale tradicionalne, prepoznatljive i respektabilne kulturne manifestacije cijele regije.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, kao krovna strukovna umjetnička udruga koja okuplja sve dramske umjetnike RH, osobito cijeni nemjerljiv doprinos gospođe Rajne Miloš afirmaciji i promociji neovisnih kazališta pokretanjem FEN-a (Festivala neovisnih kazališta) u Opatiji. U vremenima nesklonim kulturi, a posebice neovisnoj kulturnoj sceni (a kad su joj uopće i bila sklona?!), sama inicijativa te bogat programski i organizacijski okvir Festivala – prije svega je hrabra, umjetnički osmišljena te iznad svega opravdana i iz samog srca gospođe Miloš iznjedrena inovativnost hrvatske kulture. O uspjehu tog jedinstvenog projekta govore brojne nagrade i priznanja Festivalu: Nagrada kazališnog portala Teatar.hr (po izboru publike) za najbolji festival godine; Godišnja nagrada Primorsko-goranske županije za izuzetne uspjehe u organizaciji kulturnih priredbi i turističku promociju Opatije i Primorsko-goranske županije; Grand Prix -  Hrvatske udruge za odnose s javnošću za najbolju u kategoriji malih i srednjih tvrtki za FEN-ovu komunikacijsku kampanju, itd.

Poštovani gospodine Gradonačelniče, poštovana gospodo vijećnici Grada Opatije! Ovo pismo potpisuju dramski umjetnici, kolege i dugogodišnji suradnici gospođe Rajne Miloš s opravdanom bojazni da će bez nje Opatija ostati bez svih vrhunskih kulturnih događaja kakve taj grad i zaslužuje i kakav je dosad imao sve dok je u njega gospođa Miloš ulagala svu svoju dobru volju, organizacijske sposobnosti, umjetničku viziju, svoje srce i svoju dušu.

Naša velika radost i privilegija je poznavati gospođu Miloš i surađivati s njom. Ona je privilegija Grada Opatije i cijele hrvatske kulture. Ona je i vaša privilegija.  Stoga vas molimo, nemojte je se olako odreći. Možda uistinu nema nezamjenjivih, ali nismo sigurni da to vrijedi i u ovom slučaju.

S poštovanjem,

Perica Martinović, predsjednica HDDU-a

Upravni odbor HDDU-a

Članovi HDDU-a

Marija Filipović, tajnica  HDDU-a

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE