Tehnologija 3D ispisa ili printa, već neko vrijeme zaokuplja kazalištarce, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje, a sad se tom problematikom odlučila pozabaviti i domaća scena. Prvi hrvatski 3D printani kostim bit će sutra upotrijebljen u zagrebačkom CeKaTeu na premijeri predstave Paulina u prepunom svijetu.

Rezultat je to suradnje mladog redatelja Lovre Krsnika s kostimografkinjama Jadrankom Hlupić Dujmušić, Petrom Krpan , koreografkinjom Jasnom Čižmek Tarbuk odnosno znanstvenikom i poduzetnikom prof. dr. sc Darkom Gojanovićem.

"Kao modna kreatorica i slobodna umjetnica bavim se zajedno sa kolegicom Petrom Krpan  suvremenom modom te unutar nje eksperimentiram sa novim tehnologijama.
U početnim razgovorima sa gospođom Jasnom Čižmek Tarbuk i Lovrom Krsnikom promišljali smo o odjeći budučnosti te smo se dotakli odjeće koja se printa sa 3d printerom, a na kojoj sam ja već počela eksperimentirati sa gospodinom Gojanovićem koji proizvodi 3d printere.
Razmišljajući unutar teme koreografije o djeci novog doba 3d printana odjeća je bila nešto što nam se nametnulo samo po sebi. ",  kaže Jadranka Hlupić Dujmušić.

Naime, Paulina u prepunom svijetu predstava je o djevojčici koju zbunjuju zahtjevi sredine i to do te mjere da počinje slijepo slijediti sve moguće trendove. No, na koncu ipak pronalazi samopouzdanje i prihvaćanjem sebe postaje ona koju drugi slijede...

201585

"U ovom trenutku haljina nije isprintana u komadu već njeni djelovi", pojašnjava dalje Hlupić Dujmušić, te dodaje:

"Ono što je nama važno to je da je printer naš hrvatski proizvod te se svi radujemo suradnji u kojoj kombiniramo tehnologiju i razne umjetničke grane (ples, modu, glazbu..)".

3D printeri koji su korišteni za izradu djelova haljine također su u potpunosti hrvatski proizvod, a za njih je zaslužan dr. Gojanović, jedan od prvih stručnjaka koji se bavio računarskom grafikom i projektiranjem pomoću računala u svijetu, čovjek zavidne stručno-znanstvene biografije koji se nakon 26 godina provedenih u Americi gdje je radio na vrhunskim svjetskim tehnologijama.

Od 2014. najveći dio godine provodi na Zlarinu gdje posluje i njegova tvrtka Darko strojevi, a koja se bavi upravo proizvodnjom 3d pisača, o čemu je svojevremeno za Slobodnu Dalmaciju rekao ovo:

"Uvijek sam kupovao najsuvremenije gadgete da bi mogao pratiti zadnje tehnologije, pa sam tako lani u studenome kupio dva 3D printera i počeo ih sastavljati shvativši da je taj printer u suštini vrlo sličan glodalici koju sam već razvijao, također na Zlarinu. Jednostavno sam odmah shvatio da je to velika prilika za razvoj proizvodnje na Zlarinu, a moja je sreća što sam tamo našao partnera, Gorana Jeličića, mladog čovjeka posebnih kvaliteta sa svim relevantnim znanjima i iskustvima iz područja elektronike. Postali smo prst i nokat na ovom pionirskom zlarinskom poslu!

Prvo smo počeli sklapati uređaje iz postojećih dijelova tzv. kit-a kompletnog uređaja, da bi ubrzo napravili u potpunosti naš vlastiti uređaj koji je po performansama i cijeni bolji i od svjetski priznatog printera, evo, od nizozemskog Ultimakera koji je bio rangiran kao treći od deset najboljih u svijetu."

Je li ovo početak trenda ili tek štiklec iz domaćeg kazališnog života prosuditi možete i sami sutra i preksutra na sceni CeKaTe.

Odgovori