ZKM gostuje u Poljskoj

Predstava ‘Hamlet’ u adaptaciji i režiji Olivera Frljića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostuje u petak i subotu 21. i 22. listopada na 4. međunarodnom festivalu svjetskih klasika u kazalištu Stefan Jaracz u poljskom gradu Lodzu.

  

Kako se ističe u najavi gostovanja, riječ je o bienalnom festivalu koji se ove godine održava od 15. listopada do 9.  studenoga a, uz hrvatsku, ugostit će i predstave iz Poljske, Brazila i Francuske.

"Nagrađivana ZKM-ova izvedbaHamleta, čija je premijera bila u ožujku 2014., u osebujnoj i u pojedinim dijelovima dramaturški drastičnoj preradbi Shakesperovog predloška Olivera Frljića zainteresirala je iz više razloga izbornika Festivala Romana Pawlowskog, poznatog poljskog kazališnog kritičara i novinara", stoji u ZKM-ovoj najavi.

Pawlowski je u obrazloženju svoga izbora naveo kako "Frljić koristi Shakespearov klasik kao bazu za gradnju suvremenog političkog trilera u kojem nitko nije nevin... U predstavi se obnavljaju sjećanja na rat u zemljama bivše Jugoslavije, kao i njegove posljedice", napomenuo je izbornik, te posebno naglasio kako je ta predstava nastala "u kazalištu koje predvodi nove trendove u hrvatskom teatru".

Frljićev će se Hamlet u selekciji, naći tako, među inim, s predstavom Bojno polje velikog britanskog redatelja i kazališnog inovatora Petera Brooka, koji u svojoj zadnjoj predstavi reintrepretira legendarni indijski ep Mahabharatu, veliko djelo svjetske književnosti kojim se počeo baviti prije više od 30 godina.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.