Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Damir Avdić kao – Mefisto!

Damir Avdić kao – Mefisto!

Nakon sedmogodišnje pauze, Damir Avdić vraća se u kazalište i to autorskim projektom.
Share on facebook
Share on twitter

Kad je lani u Kinu Šiška predstavljao svoj novi album Manjina, Damir Avdić je neposredno prije jedne od skladbi započeo s pričom. O Mefistu:

"2016. je. Svijet ide kraju. Bog se sklonio. Nema više nikoga tko bi režirao Fausta. Mefisto ulazi u kafanu..."

Iz te je rečenice, kažu, nastala predstava Mefisto kojom se Avdić nakon sedam godina pauze vraća kazalištu. Naime, još 2009. je u suradnji s redateljem Marom Bulcom kreirao potresnu predstavu Most na krvi, a koja je nastala prema njegovom istoimenom romanu.

Tekst za Mefista je također napisao sam, a izvodi ga u paru sa Gregom Zorcem i to premijerno 22. rujna na sceni ljubljanskog Mini teatera, u produkciji Maske te koprodukciji s festivalom Desiré i kazalištem Kosztolányi Dezső.

Kako sam kaže, Mefisto je prije svega priča o nama.  "Zapravo taj Mefisto nema nikakve veze s izvornikom. Na ideju sam zapravo došao tako da sam se u jednoj pjesmi poigrao s Faustom, preimenovao ga u Faustofelesa i pripisao mu Mefistove značajke, koje su ga na to preuzele i onda ga više nisam trebao... Na koncu sam tu, po mojem sudu banalnu priču o prodaji duše vragu banalizirao na rock’n’roll način, ’I sold my soul to the devil ...’, i povukao vraga u našu svakodnevicu u kojoj je počeo gubiti svu svoju dijaboličnost...", zaključuje najavljujući predstavu Avdić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE