Login za korisnike

Pekara Mišmaš

Na mjestu Zagrebačkog kazališta mladih niče – pekara. No, bez straha. Nije u pitanju još jedna privatizacijska smicalica, već nova lutkarska predstava.

***

Svetlana Makarovič, danas jedna od najcjenjenijih i najslavnijih slovenskih pjesnikinja, napisala je još prije tri desetljeća priču u kojoj otkriva tajni svijet pekare koja je po svojim pecivima poznata u cijeloj okolici. Priča je objavljena i on-line pod Creative Commons licencom, pa je - dodouše na slovenskom -pročitati možete i sami i to ovdje.

Pekaru vodi skromni pekar Mišmaš koji siromašnima i djeci besplatno daje kruh. No, Mišmaševa dobrota trn je u oku zlobnoj mlinarici koja pod svaku cijenu želi saznati tajnu njegova kruha, ali i kako i mijesiti i voditi pekaru stiže posve sam...

Predstava je nastala u okviru međunarodnog europskoga projekta Lutkarska nomadska akademija 2 (Puppet Nomad Academy 2), kojeg sufinancira Europska komisija, program Kultura (2007.–2013.), a kako lutke peku kruh saznati možete na sceni Zagrebačkog kazališta mladih koje je uz ljubljanski Mini teatar i Novo kazalište i koproducent predstave.

Režiju potpisuje - Robert Waltl.

 

 


Odgovori