Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Tjedni pregled premijera, gostovanja, festivala…

Tjedni pregled premijera, gostovanja, festivala…

Osim za gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta u Gavelli i jedan festival, domaći će kazališni repertoari od ovog tjedna biti bogatiji za čak novih 5 naslova. Ili, kako je naslov jednom od njih – Jebote, kol'ko nas ima...
Share on facebook
Share on twitter

Iako se vrijeme od utorka pokvarilo, činjenica da je proljeće na vidiku prilično je očita, pa i iz repertoarne ponude domaćih kazališta. Nakon redovitog zimskog sna u koji upadnu u veljači, ožujak označava i službeni start nove festivalske sezone, a i premijere niču kao gljive poslije kiše.

Tako ovaj tjedan (od 3. do 9. ožujka), otvara gostovanje kontraverzne 'Male trilogije smrti' Elfriede Jelinek u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta i režiji Nebojše Bradića. Predstava koja je podjelila i publiku i kritiku, u Gavelli će igrati samo u srijedu 5.ožujka, a galeriju fotografija iz iste, kao i pregled sadržaja naći ćete ovdje.

Istoga dana, jednu tramvajsku stanicu dalje, započinje i prvo izdanje novog domaćeg festivala – onog posvećenog cabaretu – a koji se pod imenom 'Gumbekovi dani' do 20. ožujka zbiva u Histrionskom domu.

No, ako se tih dana zateknete u Ilici – budite na oprezu! U grad stižu kauboji, ali ne oni na koje ste navikli u klasičnim američkim western filmovima, već oni puno gori od njih - kauboji koje se može naći i u Ogulinu i u Bednji i u Ladimirevcima. Isti su naime protagonisti nove predstave Teatra EXIT, mjuzikla (!) u režiji Saše Anočića. Pred sirenskim zovom kazališne forme koja je proteklih par godina poput epidemije poharala hravtske scene, nisu ostali imuni ni u EXIT-u, no obećavaju da će 'Kauboji' biti punokvni predstavnici njihove dobropoznate stetike, a ne tek (malo)građanska zabava. Je li tome tako premijerno možete provjeriti od 6. ožujka.

Osim Ilicom, od četvrtka će, međutim, biti opsano šetati i Kaptolom, jer ekipa iz Komedije najavljuje ponovnu ulazak partizana u grad. Svima vama savjetuju da se sklonite na sigurno, dakle u – birtiju, ali ne onu 'Je l' me netko tražio', već 'Zeleni kakadu', iako njih dvije dijele istog barmena. Naime, predvođen Ivicom Zadrom, Komedijin će ansambl, također 6. ožujka, premijerno izvesti tekst Arthura Schnitzlera 'Zeleni Kakadu', a koji je za tu prigodu preradio Nino Škrabe iz originalnog konteksta prije prije pada Bastille i početka francuske revolucije, preselio ga u svibanj 1945.

No, drugovi neće ulaziti samo u Zagreb, već i u Rijeku. Tamo će 7.ožujka premijeru imati 'Riva i druxi' iliti 'Stižu drugovi' predstava koji riječki HNK realizira u koprodukciji s ove sezone iznimno agilnim INK Pula. 'Riva' je na lanjskom natječaju 'Marin Držić' za najbolji novi originalni dramski tekst podijelila treće mjesto s 'Babinom guicom' Tahira Mujičića, a riječ je zapravo o adaptaciji istoimenog romana Milana Rakovca iz pera samog autora. Priču o ratu i poraću, gradnji i razgradnji identiteta Istre i Istrijana, režira – Larry Zappija.

U petak, 7. ožujka, je pak na redu praizvedba novog teksta Nine Mitrović (Kad se mi mrtvi pokoljemo, Krhotine ili ovaj krevet je prekratak), a koji na sceni zagrebačkog Kerempuha režira Franka Perković. Kako smo to od Nine Mitrović i navikli i ovaj se tekst crno-humorno bavi suvremenom hrvatskom svakodnevicom, a galerija njegovih živopisnih likova ovaj je put smještena u – policijsku stanicu.

I dok se u Kerempuhu iste večeri bude isljeđivalo u HNK će se – pjevati. Najnovija premijera nacionalne opere, triptih je jednočinki Giacoma Puccinija: Plašt, Sestra Angelika i Gianni Schicchi, a koje pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića režira gost iz Francuske - Arnaud Bernard. U Zagreb, kako smo već navikli od stranih redatelja, stiže s vlastitim autorskim timom, no zato su sve uloge u predstavi dopale domaće pjevače.

Bernard je bivši violinist koji se režijom počeo baviti kao asistent proslavljenog Nicolasa Joëla, da bi 1996. postao kućnim redateljem Théâtre du Capitole u Toulouseu. Nakon niza premijernih naslova u valstitoj kući, Bernard je posljednjig godina režirao i u Pekingu (Roméo et Juliette), veronskoj Areni (La Bohème) i Helsinkiju (Carmen).

Kako bi se 'Triptih' moglo nazvati i trilogijom o smrti, kazališni će tjedan njime završiti u istom tonu u kojem je i počeo, a za nadati se samo da će pubika sve to - preživjeti.Jer idućeg je tjedna čekaju još dvije premijere i opet na temu – smrti.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE