Naslovnica > VIJESTI > INFO > Što je to SPID?

Što je to SPID?

Recentna događanja u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika povećala su odljev članstva, ali i stvorila potrebu za osnivanjem novih strukovnih udruga. SPID je jedna od njih.
Share on facebook
Share on twitter

SPID ili Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela udruga je osnovana 23. travnja 2015. godine, a koja kao svoje zadaće navodi:

Okupljamo pisce izvedbenih djela Hrvatske – sve one koji pišu umjetnička djela za film, televiziju, kazalište, radio, internet, strip, računalne igre, izvedbene igre, nove medije i drugo.
Stvaramo relevantnu zajednicu pisaca izvedbenih djela koja aktivno sudjeluje i doprinosi domaćoj i međunarodnoj kulturnoj i audiovizualnoj industriji.
Promičemo prava i obaveze pisaca izvedbenih djela, zalažući se da njihov rad bude adekvatno vrednovan, planski i sustavno podržavan te prikladno zaštićen učinkovitom i dosljednom primjenom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima."

Predsjednica je udruge Zinka Kiseljak, potpredsjednik Uroš Živanović, dok Nadzorni odbor čine Ivor Martinić, Tomislav Zajec i Jasna Žmak.

Redovnim članovima SPID-a mogu postati izvedbeni pisci koji (A) imaju diplomu Odsjeka za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (ili ekvivalentnog umjetničkog studijskog programa u Republici Hrvatskoj i svijetu) ili (B) nemaju navedenu stručnu spremu, ali se aktivno i profesionalno bave pisanjem umjetničkih izvedbenih djela najmanje dvije godine tijekom kojih su ostvarili uvjete propisane Pravilnikom o načinu i uvjetima stjecanja članstva u SPID-u.

Pridruženim članovima mogu postati izvedbeni pisci koji (A) još ne ispunjavaju uvjete za redovno članstvo, ali imaju barem jedan profesionalni umjetnički rad u području izvedbenog pisanja ili (B) su položili 1. godinu studija na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (ili ekvivalentnom umjetničkom studijskom programu u Republici Hrvatskoj i svijetu).

Svi koji se žele učlaniti u SPID trebaju ispuniti Pristupnicu koja je dostupna na ovom linku i koja detaljno navodi sve potrebne korake, a preporučamo da prije popunjavanja pročitate Pravilnik o načinu i uvjetima stjecanja članstva u SPID-u koji je dostupan ovdje.

U 2016. godini članarina za redovne članove iznosi 200, a za pridružene 100 kuna.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI