Naslovnica > PREDSTAVE > Romeo i Julija (HNK Zagreb 2015)

Romeo i Julija (HNK Zagreb 2015)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Baletna verzija tragičnog SHakespearova ljubavnog para, doživljava šestu produkciju u zagrebačkom HNK, a koreografiju ovaj put potpisuje gost iz Francuske - Patrice Bart.

'Romea i Juliju' inspiriran Shakespeareom, Sergej Prokofjev napisao je na narudžbu Kirov baleta između 1935. i 1936., no ono je zbog političkih okolnosti u tom kazalištu izvedeno tek 1940., a svjetsku je praizvedbu imalo dvije godine ranije u češkom Brnu.

Prokofjev je prvobitno svojoj interpretaciji priče o veronskim ljubavnicima namjenio sretan završetak, ali je nakon niza primjedbi što plesača što koreografa, na kraju ipak pristao na tragičnu, Shakespeareu vjernu završnicu.

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu ovo je šesto uprizorenje najpoznatije baletne ljubavne priče tragičnoga završetka. Prvo je bilo već  1948. godine, samo nekoliko godina poslije nastanka konačne redakcije partiture, u koreografiji Margarete Froman, a istu je predstavu vidjela i londonska publika prigodom gostovanja zagrebačkog Baleta 1955. godine, tek upoznajući Prokofjevljev balet  Romea i Juliju. Godine 1964. koreograf Dimitrije Parlić donio je svoju verziju baleta, 1972. godine novo uprizorenje potpisao je Ivica Sertić, 1983. Waczlaw Orlykowski je postavio balet premijerno izveden na Dubrovačkim ljetnim igrama, a 2002. Dinko Bogdanić. Svaka od tih verzija temeljila se na klasičnome baletnom izričaju, dramaturški slijedivši Shakespeareov predložak. Najnoviji koreografski prikaz ovoga baleta ostvarit će Patrice Bart, slavni francuski koreograf iznimne reputacije

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter