Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Krvava Katie Mitchell

Krvava Katie Mitchell

Nova produkcija teksta "Cleansed" Sarah Kane u londonskom National Theatreu uzrokovala je vrlo burne reakcije publike, uključujući i gledatelje koji su doslovno pali u nesvijest zbog prizora eksplicitnog nasilja.
Share on facebook
Share on twitter

Za sve je odgovorna Katie Mitchell, najtraženija britanska redateljica u Europi koja u svojoj domovini nije posebno omiljena. Nakon što je njena gigantska produkcija The Forbidden Zone izazvala veliki interes britanske javnosti, još su veći interes izazvale pretpremijerne izvedbe predstave Cleansed nastale prema tekstu ionako kontroverzne Sarah Kane, čiji su tekstovi devedesetih godina potresli britansko kazalište kao dio šireg pokreta kasnije nazvanog in yer face dramaturgijom. Na domaćoj sceni Kane je više puta inscenirana, a njenim dijelom i čitavim spomenutim pokretom kod nas se iscrpno i s negativnim stavom bavila Sanja Nikčević u svojoj knjizi pod naslovom - Velika obmana.

Katie Mitchell je publiku ovom prilikom uspjela je doslovno potresti i protresti - tijekom prvih šest pretpremijernih izvedbi u publici se zbog prizora eksplicitnog nasilja onesvijestilo petero ljudi, dok ih je oko četrdeset demonstrativno napustilo gledalište. Unatoč upozorenjima, prizori poput odsjecanja ruku i jezika, elektrošokova, silovanja i nehumanih operativnih zahvata šokirali su publiku. Mitchell je objasnila kako misli da britanska publika lošije reagira na prizore nasilja od ostatka Europe zbog činjenice da se u kazalištu nisu spremni suočiti s mračnim ženskim glasom i problemima pornografije i nasilja o kojima progovara ova predstava.

Mediji tvrde kako bi ova produkcija po broju gledatelja koji su se onesvijestili ili napustili gledalište čak mogla nadmašiti predstavu Tita Andronika (jedna od najkrvavijih drama u povijesti dramske književnosti) iz 2014. (Globe Theatre). Hoće li sličnih incidenata biti i u nadolazećim izvedbama, saznat ćemo uskoro.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE