Pluća

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što na temu ekologije ima reći Katie Mitchell ili biciklom do održivosti.
autorski tim funkcija
Duncan Macmillanautor teksta
Chloe Lamfordscenograf
Chloe Lamfordkostimograf
Max Ringhamoblikovatelj zvuka
Ben Ringhamoblikovatelj zvuka
Nils Haarmanndramaturg
Jack Knowlesoblikovatelj svjetla
Colin Tonkskonstruktor bicikala
Katie Mitchellredatelj

Pluća ili u izvorniku Lungs, su hit drama britanskog autora Duncana Macmillana iz 2011. godine koja je doživjela nebrojene produkcije u Velikoj Britaniji i SAD, te osvojila Off West End nagradu za najbolji novi tekst i CBS Outstanding Drama nagradu. Tajna njezina uspjeha krije se podjednako u činjenici da je napisana za tek dvoje likova, kao i u temi kojom se bavi - ekologiji, odnosno održivosti suvremenog svijeta.

Njih dvoje su par u kasnim dvadesetima. Žive u velikom gradu, dobro su obrazovani i rade zanimljive poslove. Kupuju fair-trade kavu i iz principa bojkotiraju velike trgovačke lance. Gledaju originalne verzije art filmova uz titlove i čitaju knjige o aktualnim političkim pitanjima. Neprestance se uvjeravaju Mi smo ispravni ljudi.

Istovremeno, svjetska populacija broji više od 7 milijardi; svake se sekunde rađa 2,6 ljudi, potreba za hranom i pitkom vodom raste, uz potrošnju energije i prirodnih resursa. Gužva je sve veća. Globalno zatopljenje, prirodne katastrofe i sve češće nepredvidljive klimatske promjene djeluju kao bezazlene nuspojave. U bliskoj budućnosti se zbog vode, hrane i izvora energije naziru krize ili čak građanski ratovi. Može li itko donijeti dijete na takav svijet?

Protagonisti drame žele djecu, no istovremeno su suočeni s dilemom poput ove:
Mogu sedam godina svakodnevno letjeti od Londona do New Yorka i emitirat ću manje ugljikova dioksida nego ako imam dijete. Deset tisuća tona CO2!  

Dok se svađaju, sat otkucava, što će prvo biti uništeno - njihova veza ili okoliš?

Macmillanov tekst na scenu Schaubühne am Lehniner Platz postavila je neokrunjena kraljica britanskog teatra i jedna od rijetkih globalno popularnih žena redateljica, Katie Mitchell. U svom poznatom stilu, Mitchell je u inscenaciju uključila i tehnologiju pa izvođači tijekom izvedbe proizvode svu struju koja je potrebna za njezino osvjetljenje, neprestano u mjestu pedalirajući na biciklima. Tako doslovno realizirana metafora prvi je ekološki iskorak u opusu Katie Mitchell, no kako sama najavljuje - ne i posljednji.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE