Naslovnica > PREDSTAVE > Psihoza 4.48

Psihoza 4.48

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Posljednji tekst kultne britanske autorice, na scenu ZKM postavlja Božidar Violić.

Četvrta profesionalna produkcija nekog teksta kultne britanske autorice Sarah Kane, ujedno će biti i druga koju kao redatelj potpisuje Božidar Violić, nakon što se već 2011. uhvatio u koštac s njezinom Fedrinom ljubavi.

Psihoza 4.48 je posljednji tekst Sarah Kane, praizveden na sceni londonskog Royal Courta gotovo godinu i pol dana nakon njezine smrti. Kao i Žudnja, Psihoza nema likova ni didaskalija, a naslov je, ako je vjerovati autoričinu prijatelju i kolegi Davidu Greigu, dobila po vremenu u kojem se Kane usljed depresije često budila.

Psihoza je, naime, tvrde jedni - upravo subjektivni prikaz jednog ili više stanja depresije. Drugi, uključujući i čuvenog britanskog kazališnog kritičara Michaela Billingtona misle pak kako je posrijedi "75-minutno oproštajno pismo pred samoubojstvo".

Strukturalno, Psihoza se sastoji od 24 segmenta čiji jezik varira od naturalističkog do visoko stiliziranog i poetskog, a u mnogima od njih pojavljuju se takozvane 'serijske sedmice', odnosno  odbrojavanje od 100 do 0, u razmacima od 7 brojeva, što je tekst koji psihijatri često koriste za testiranje gubitka koncentracije ili pamćenja.

Budući ZKM o premijeri ovog projekta još uvijek ne otkriva ni riječi, na koncu najave ćemo vam još samo reći kako je dio teksta iskorišten i za istoimenu skladbu banda Tindesticks.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE