Psihoza 4.48

premijera: 12.10. 2014
produkcija: ZKM

vrsta: postdrama
naziv izvornika: 4.48 Psychosis

Posljednji tekst kultne britanske autorice, na scenu ZKM postavlja Božidar Violić.

***

Četvrta profesionalna produkcija nekog teksta kultne britanske autorice Sarah Kane, ujedno će biti i druga koju kao redatelj potpisuje Božidar Violić, nakon što se već 2011. uhvatio u koštac s njezinom Fedrinom ljubavi.

Psihoza 4.48 je posljednji tekst Sarah Kane, praizveden na sceni londonskog Royal Courta gotovo godinu i pol dana nakon njezine smrti. Kao i Žudnja, Psihoza nema likova ni didaskalija, a naslov je, ako je vjerovati autoričinu prijatelju i kolegi Davidu Greigu, dobila po vremenu u kojem se Kane usljed depresije često budila.

Psihoza je, naime, tvrde jedni - upravo subjektivni prikaz jednog ili više stanja depresije. Drugi, uključujući i čuvenog britanskog kazališnog kritičara Michaela Billingtona misle pak kako je posrijedi "75-minutno oproštajno pismo pred samoubojstvo".

Strukturalno, Psihoza se sastoji od 24 segmenta čiji jezik varira od naturalističkog do visoko stiliziranog i poetskog, a u mnogima od njih pojavljuju se takozvane 'serijske sedmice', odnosno  odbrojavanje od 100 do 0, u razmacima od 7 brojeva, što je tekst koji psihijatri često koriste za testiranje gubitka koncentracije ili pamćenja.

Budući ZKM o premijeri ovog projekta još uvijek ne otkriva ni riječi, na koncu najave ćemo vam još samo reći kako je dio teksta iskorišten i za istoimenu skladbu banda Tindesticks.

osobafunkcija
David Albahariprevoditelj
Sarah Kaneautor teksta
Nina Bačunscenograf
Božidar Violićredatelj
Stella Švacov Miletićasistent redatelja
Stella Švacov Miletićispicijent
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Frano Đurovićoblikovatelj zvuka
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Doris Kristićkostimograf

osobalik(ovi)
Damir Šaban
Jadranka Đokić
Zoran Čubrilo

Odgovori


DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI