Žudnja (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najveće repertoarno iznenađenje sezone uvrštavanje je drame Sarah Kane na program nacionalnog teatra.
autorski tim funkcija
Luka Kinclscenograf
Nikša Ninić scenograf
Luka Kincloblikovatelj svjetla
Nikša Ninić oblikovatelj svjetla
Sarah Kaneautor teksta
Mauricio Ferlinautor videa
Sanja Ivićdramaturg
Borut Šeparovićprevoditelj
Borut Šeparovićautor izbora glazbe
Borut Šeparovićredatelj
Borut Šeparovićoblikovatelj svjetla

Sarah Kane bila je britanska dramska spisateljica. Izdala je pet dramskih tekstova koji se bave temama iskupljivanja, ljubavi, seksualnosti, boli, mučenja – psihičkog i fizičkog, i smrti. Njezin karakteristični stil obilježen je poetskim intenzitetom, ogoljenošću jezika, te otvorenosti njezinih tekstova svim kazališnim formama.

Inicijalno pjesnikinja koja je ''shvatila kako kroz poeziju ne može u na pravi način izreći svoje misli'', privučena kazalištem jer ''kazalište nema sjećanja, što ga čini najegzistencijalnijom od svih umjetnosti''.

Umrla je 1999., u 28. godini života, objesivši se u bolnici u koju je bila dovedena zbog predoziranja lijekovima.

Isprva osporavana i vrijeđana, Sarah Kane u konačnici je uvrštena među najvažnije dramatičare s kraja 20.stoljeća.

Drama Žudnja je jednočinka izdana pod pseudonimom Marie Kelvedon. Praizvedena je 1998. u Travers Theatre-u u Edinburghu. Specifična je po stilskom odmaku od prijašnjih djela - koristi nelinearni poetski stil te bilježi izostanak nasilja na sceni (što je do tada bio svojevrstan autoričin potpis). Autorica ovdje ne nudi nikakav kontekst priči, didaskalije ili opis likova. Spol četiri lika (nazvanih C, M, B i A) se da odrediti tek iz same priče. Žudnja se bavi pitanjem boli u ljubavi, muško-ženskim odnosima, nasilju i emocionalnim teretima koje je Kane istraživala i u prijašnjim svojim tekstovima.

Sarah Kane, njezin život i njezina djela inspiriraju i motiviraju umjetnike iz različitih djelatnosti. Žudnja je evo ovako inspirirala islandsku glazbenicu Björk:

https://www.youtube.com/watch?v=KLPq2dvHWz8

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI