Naslovnica > PREDSTAVE > Gospođica Julija (FSK)

Gospođica Julija (FSK)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
'Mračna princeza' britanskog teatra i jedna od ključnih kazališnih autorica današnjice, po prvi će se put predstaviti hrvatskoj publici svojom dvije godine starom reinterpretacijom Strindbergova klasika.
autorski tim funkcija
Alex Ealesscenograf
Alex Ealeskostimograf
Philip Gladwelloblikovatelj svjetla
Gareth Fry oblikovatelj zvuka
Adrienne Quartlyoblikovatelj zvuka
Paul Clarkskladatelj
Andreas Hartmannsnimatelj
Stefan Kessissoglou snimatelj
Krzysztof Honowskisnimatelj
Leo Warnerredatelj
Katie Mitchellredatelj
Maja Zadedramaturg
Johan August Strindbergautor teksta
izvođači uloge
Cathlen GawlichKristinina dvojnica
Jule BöweKristin
Lisa Guth Kristinine ruke
Luise WolframJulie
Luise WolframKristinine ruke
Tilman StraußJean

Drama Augusta Strindberga iz 1888. jedan je od najizvođenijih dramskih tekstova na svijetu, kako zbog svoje kvalitete i intrigantne tematike (sukoba između klasa, spolova te ljubavi i strasti) tako i zbog činjenice da je napisana za tek tri lica i smještena u jedan jedini prostor.

S druge pak strane, upravo je činjenica da se zbiva u neprekinutih 90 minuta ‘realnog vremena’ u jednom prostoru, te da autor osim formom, naturalizam u potpunosti zagovara i sadržajem, te sugeriranim načinom izvedbe, Gospođicu Juliju uvrstile u društvo stilističkih prijelomnih djela svjetske dramske književnosti.

Radnja se drame zbiva u Ivanjskoj noći 1894. u malom švedskom gradiću, točnije na aristokratskom imanju oca naslovne junaknje. Julija u kuhinji zatiče slugu Jeana, a uskoro im se pridružuje i njegova zaručnica, kuharica Kristin. Potonja će međutim uskoro zaspati, a Julija i Jean nastavit će flert neobazirući se na nju. U ranim jutarnjim satima, njih će dvoje završiti u Jeanovom krevetu, no jutro nakon te strastvene noći promijenit će sve. Dojučerašnja gospodarica Julija postat će podređena Jeanu, koji će je uvjeriti da vlastitom ocu ukrade novac i pobjegne s njim. No, otac se u odsudnom trenutku vraća i Jean pred njim opet postaje onaj stari, smjerni sluga. Juliji će pak u ruke dati svoju britvu, uvjeravajući je kako je za nju jedini izlaz iz te situacije - samoubojstvo...

No, taj i takav Strindbergov klasik, tek j epolazište za predstavu što ju je na scenu (i ekrane)  Schaubühne am Lehniner Platz u svom je specifičnom stilu postavio dvojac Katie Mitchell & Leo Warner, čiju smo recentnu produkciju uvrstili u jedan od 11 ključnih kazališnih događaja 2011. Naime, kako to već biva s Katie Mitchell, 'štrihanja' je bilo na pretek, pa je u predstavi ostalo tek 20%     Strindbergovih dijaloga ili kako sama Mitchell kaže - '15% drame'.

Inspirirani filmovima Ingmara Bergmana i Michaela Hanekea, Mitchell i Warner prepričavaju cijelu priču iz perpektive tradicionalno najzanemarenijeg lika drame - kuharice Kristin. Uz pomoć kamera koje uživo prenose događaje sa scene, te zvukova koji se proizvode u realnom vremenu, razvoj odnosa Julije i Jeana pratimo - Kristininim očima, pa čak i u trenutcima kad ona - spava...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE