Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Francuska nova drama u Splitu

Francuska nova drama u Splitu

Promocija knjige Francuska nova drama održat će se 23. listopada 2015.g. u 12 sati u prostoru Francuske Alijanse u Splitu, Marmontova ulica 3.
Share on facebook
Share on twitter

Uz francuskog dramatičara Frederica Sonntaga, o knjizi će govoriti Matko Botić, teatrolog i Elvis Bošnjak, umjetnički voditelj kazališta PlayDrama.

Knjiga Francuska nova drama je izdavački projekt posvećen predstavljanju Francuske u Hrvatskoj pod nazivom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, a nastao u suradnji Hrvatskog centra ITI, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Ministarstva kulture RH.

Knjiga sadržava četiri suvremene drame:

  • George Kaplan Frédérica Sonntaga
  • HymeN Lucie Depauw
  • Ponzijev sustav Davida Lescauta
  • Svu svoju ljubav Laurenta Mauvigniera

Na prevodilačkom poslu okupili smo iskusne i poznate prevoditeljice poput Ane Prpić i Lade Čale Feldman, ali isto tako otvorili smo mogućnost novom naraštaju prevoditeljica s francuskog jezika, Evi Kalogjera i Dori Slakoper da se okušaju u prevođenju dramskog teksta za kazalište“ ističe Željka Turčinović.

Cilj ovog izdavačkog projekta nije odabir francuskih antologijskih drama, već pokušaj boljeg uvida u novu francusku dramu te mogućnost da hrvatska kazališta odaberu neke od dramskih tekstova i stave na svoj repertoar. Tako je 2015.godine ostvaren novi oblik suradnje između Hrvatskog centra ITI i nezavisnog kazališta PlayDrama. Naime, u sklopu programa Međunarodne dramske kolonije Od teksta do predstave  Hrvatskog centra ITI, odabran  je tekst Frédérica Sonntaga  George Kaplan na kojem su glumci nezavisnog kazališta PlayDrama i redateljica Cintija Ašperger započeli rad na predstavi u „laboratorijskim uvjetima“ posvećenosti tekstu, dramskim likovima/glumcima i odnosu među njima. Rad na predstavi nastavljen je u Splitu gdje je i održana praizvedba drame  Georgea Kaplana, 26. 9. 2015 u produkciji PlayDrame iz Splita.

23. i 24. Listopada, u amfiteatru Doma mladih Split, s početkom u 20 sati, održat će se i izvedbe predstave George Kaplan u nazočnosti autora Frederica Sonntaga.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE