Naslovnica > PREDSTAVE > George Kaplan

George Kaplan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Suvremena francuska drama o političkim mitovima i utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitike.
autorski tim funkcija
Dora Slakoperprevoditelj
Frederic Sonntagautor teksta
Siniša Jakovčevićoblikovatelj svjetla
Cintija Ašpergerredatelj
Eduard Botrićoblikovatelj zvuka
Ozren Bakotićscenograf
Mario Lekokostimograf
Mario Lekooblikovatelj videa

Ususret šestoj obljetnici postojanja, splitsko kazalište PlayDrama, u suradnji s Festivalom francuske kulture u Hrvatskoj te Hratskim centrom ITI, predstavlja dramu suvremenog francuskog autora Frederica Sonntaga.

Režiju su pak povjerili hrvatskoj glumici i dugogodišnjoj profesorici glume na Sveučilištu Torontu, Cintiji Ašperger.

Frederic Sonntag (1978.) napisao je desetak drama u kojima eksperimentira s različitim narativnim formama, usredotočujući se na teme poput odnosa između stvarnosti i fikcije, izgradnje i raspada identiteta i suvremenih strahova.

Dramu George Kaplan napisao je 2011., a dosad je postavljena na pozornice u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj, gdje se trenutačno izvodi u kazalištu Paris-Villette. Prevedena je na danski, španjolski, engleski, srpski, njemački, slovenski i ruski, priređena za 11 scenskih čitanja i tiskana u tri izdanja, a postat će i dio Antologije suvremenih francuskih dramatičara koju će objaviti Hrvatski centar ITI.

Drama je to u tri dijela s različitim narativnim pristupima i poveznicama. Govori o političkim mitovima, utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitčke situacije, sudjelovanju Alfreda Hitchcocka u svjetskoj uroti, informatičkom ratu i manipulaciji masama, ulozi kave (ili piva) na sastancima, pa čak i o kokoši koja može spasiti čovječanstvo i imenu koje može promijeniti svijet. Ime Georgea Kaplana poveznica je između grupe lutajućih aktivista, ekipe scenarista u potrazi za konceptom nove televizijske serije i nevidljivih vladinih organizacija s velikom političkom moći koje rješavaju pitanje nacionalne sigurnosti u zemlji.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE