Naslovnica > PREDSTAVE > George Kaplan

George Kaplan

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Suvremena francuska drama o političkim mitovima i utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitike.

Ususret šestoj obljetnici postojanja, splitsko kazalište PlayDrama, u suradnji s Festivalom francuske kulture u Hrvatskoj te Hratskim centrom ITI, predstavlja dramu suvremenog francuskog autora Frederica Sonntaga.

Režiju su pak povjerili hrvatskoj glumici i dugogodišnjoj profesorici glume na Sveučilištu Torontu, Cintiji Ašperger.

Frederic Sonntag (1978.) napisao je desetak drama u kojima eksperimentira s različitim narativnim formama, usredotočujući se na teme poput odnosa između stvarnosti i fikcije, izgradnje i raspada identiteta i suvremenih strahova.

Dramu George Kaplan napisao je 2011., a dosad je postavljena na pozornice u Danskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Francuskoj, gdje se trenutačno izvodi u kazalištu Paris-Villette. Prevedena je na danski, španjolski, engleski, srpski, njemački, slovenski i ruski, priređena za 11 scenskih čitanja i tiskana u tri izdanja, a postat će i dio Antologije suvremenih francuskih dramatičara koju će objaviti Hrvatski centar ITI.

Drama je to u tri dijela s različitim narativnim pristupima i poveznicama. Govori o političkim mitovima, utjecaju Hollywooda na naše razumijevanje geopolitčke situacije, sudjelovanju Alfreda Hitchcocka u svjetskoj uroti, informatičkom ratu i manipulaciji masama, ulozi kave (ili piva) na sastancima, pa čak i o kokoši koja može spasiti čovječanstvo i imenu koje može promijeniti svijet. Ime Georgea Kaplana poveznica je između grupe lutajućih aktivista, ekipe scenarista u potrazi za konceptom nove televizijske serije i nevidljivih vladinih organizacija s velikom političkom moći koje rješavaju pitanje nacionalne sigurnosti u zemlji.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE