Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > New Stages Southeast – od Grožnjana do Oberhausena

New Stages Southeast – od Grožnjana do Oberhausena

New Stages Southeast višegodišnji je međunarodni projekt Goethe-Instituta koji podupire dramsko stvaralaštvo i spaja mlade autore i kazalištarce iz jugoistočne Europe i Njemačke kako bi razmijenili iskustva te razvijali nove tekstove na aktualnim temama.

Na projektu sudjeluju dramski pisci iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra. U drugoj godini projekta održat će se gostovanje dramskih pisaca iz Rumunjske i Srbije na Međunarodnoj dramskoj koloniji u Grožnjanu, pet novonastalih drama hrvatskih autora bit će predstavljeno scenskim čitanjima u Zagrebu i publikacijom ITI centra, te je planiran nastavak projekta u Oberhausenu.

New Stages Southeast ovog ljeta u Grožnjanu

U suradnji s Međunarodnom dramskom kolonijom „Od teksta do predstave“ u organizaciji Hrvatskog ITI centra dvoje međunarodnih sudionika projekta New Stages Southeast rezidencijalno će boraviti u Grožnjanu od 3. do 10. srpnja. Hrvatski ITI centar putem natječaja odabrao je Ionuta Sociua iz Rumunjske koji će s iskusnim dramskim piscem Ivorom Martinićem (Zagreb/Barcelona) dalje razvijati svoj tekst i Irenu Parezanović iz Srbije za čiji će se dramski tekst prirediti scensko čitanje koje će u rujnu biti predstavljeno i u Zagrebu.

Pet novih drama autora najnovije generacije nastalo je u sklopu projekta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je projekt započeo 2021. godine kada je Goethe-Institut okupio petero mladih dramskih autora koji su tijekom cijele godine uz mentorstvo dramskog pisca Ivora Martinića i kroz sudjelovanje na međunarodnim radionicama pisali i dovršavali svoje nove tekstove.

Anita Čeko tijekom radionice završila je svoj dramski tekst „Daleko je Kandahar“ o intimnim temama koje se kovitlaju unutar jedne obitelji. U tekstu pod nazivom „kuća“ Filip Jurjević istražuje nasljeđivanje, perpetuiranje i procesuiranje traumi. Dramski tekst Lucije Klarić „35 kvadrata ili Nigdjezemska“ govori o generaciji na prijelazu milenija, koja je zapela negdje između. Ana Perčinlić napisala je dramu pod nazivom „Opsada kule od bjelokosti“, u kojoj iz perspektive triju medicinskih sestara na putu za razgovor za posao u Irskoj istražuje nužno povezane društvene i osobne razloge za emigraciju, dok drama Ivane Vuković „Možeš biti sve što želiš“ mapira naoko nasumična ženska iskustva, pitajući se može li ženski glas ispričati žensku priču, a da ona ne bude zanemarena baš zato što je „ženska“.

Bogata kazališna jesen sa scenskim čitanjima u KunstTeatru i novom publikacijom „Croatian Theatre“

Tijekom 2022. godine Goethe-Institut radit će na promociji novonastalih tekstova, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

Scenska čitanja novih dramskih tekstova Anite Čeko, Filipa Jurjevića, Lucije Klarić, Ane Perčinlić i Ivane Vuković održat će se početkom rujna u KunstTeatru u Zagrebu, u suradnji sa strukovnom udrugom SPID (Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela). Scenska čitanja producirat će se u suradnji s mladim redateljima i glumcima, a autori tekstova međusobno će jedni drugima biti dramaturzi.

Na jesen će također biti objavljen časopis „Croatian Theatre“ u izdanju Hrvatskog ITI Centra i Goethe-Instituta s tematskim fokusom na projekt „New Stages Southeast“ u kojem će se nalaziti engleski prijevodi svih tekstova autora iz Hrvatske s ciljem predstavljanja inozemnoj publici.

Tijekom 2023. u planu je nastavak projekta u Njemačkoj u suradnji s kazalištem u Oberhausenu, ali isto tako i regionalna razmjena koja bi omogućila međusobno upoznavanje kazališnih prilika u zemljama sudionicama projekta: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Cipra.

Projekt se u Hrvatskoj provodi s Hrvatskim ITI centrom, KunstTeatrom i strukovnom udrugom SPID (Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela).

Detalje o projektu u Hrvatskoj i sudionicima iz svih zemalja može se pročitati na projektnim stranicama.

 

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE