Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled br.18/2009

Tjedni pregled br.18/2009

Premijerno pogledati možete 'Radio Teslu' u nekadašnjem kinu Studio i 'Slučajeve običnog ludila' u Gavelli, a festivalsko ludilo donijet će nam ovaj tjedan čak 13 gostovanja. Tribine da i ne spominjemo...
Share on facebook
Share on twitter

Krajem prošlog tjedna započeo je Festival malih scena u Rijeci, dok ovaj tjedan otvara Queer Zagreb. Oba festivala krcata su gostovanjima pa krenimo redom.

Queer započinje predstavom 'Bolero variations' njemačkog koreografa Raimunda Hoghea, koji se njome vraća u Zagreb nakon gostovanja s adaptacijom Labuđeg jezera prije nekoilko godina. Predstava gostuje u ZeKaeMu 05.05.

Dan kasnije, 06.05., na Queeru će se odigrati dvije predstave: 'I'm Not Here or the Dying Swan' brazilskog koreografa Andrea Massena, koja je neka vrsta plesnog dijaloga sa Fokineovom koreografijom The Dying Swan iz 1907. godine, te 'Transmission' Dominica Johnsona koji kroz body art tematizirao odnos spektakla i stvaranja rana.

07.05. očekuju vas 'Paquerette', Françoisa Chaignauda i Cecilije Bangolee, koji se bavi penetracijom  kao koreografskim i plesnim momentom, te 'Billboard Body Machine' već predstavljenog Massena, koji opisuje odnos medija prema muškom tijelu.

08.05. na redu je 'Paris' Ive Dimcheva, bugarskog koreografa koji je već dobro poznat zagrebačkoj publici, a 'Paris' je napravio za plesača Christiana Bakalova koji već godinama živi u Parizu i pleše kod Jana Fabrea. Isti dan možete vidjeti i 'Good boy' Alaina Buffarda, koji se bavi tijelom i bolešću.

Alain Buffard autor je i predstave 'Les inconsoles/Neutješni', koju možete vidjeti dan kasnije, 09.05, a taj dan vas također još jednom očekuju i François Chaignaud i Cecilia Bangolea s 'Les Sylphides',  u kojoj eksperimentiraju sa spravama koje onemogućuju i smanjuju vitalne funkcije na minimum.

Queer će završiti 10.05. 'Gozbom'  kojom brazilski redatelj José Celso Martinez Corrêa uspostavlja suradnju svog Teatra Oficina s domaćim izvođačima.

Ako se pak spremate u Rijeku, na tamošnjem Festivalu malih scena ovog vam se tjedna, osim tri domaće predstave nude još i dva gostovanja:

7. svibnja na programu je Hamlet, kojeg je litvanski redatelj Oskaras Koršunovas odlučio adaptirati, inpiriran slavnim govorom glumcima, te cijelu predstavu smjestiti u – glumačku garderobu.

9. svibnja pogledati, pak, možete tzv Lehrstücke Bertolta Brechta, Onaj koji govori da, onaj koji govori ne. Njih je direktor Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz, jedno od najistaknutijih imena europskog kazališta, Frank Castorf, zamislio kao cabaretsku izvedbu, koristeći i izvorno napisanu Weillovu glazbu, od koje je sam Brecht na kraju odustao.

Premijere su ovog tjedna dvije - prvi su na redu Slučajevi običnog ludila 7. svibnja u Gavelli. Riječ je o komediji u kojoj su likovi sasvim svakodnevni obični  ljudi s bizarnim sklonostima, debitantskom dramskom tekstu scenarista i filmskog redatelja Petra Zelenke. Režiju predstave potpisuje Dora Ruždjak Podolski.

Pregled će, kao uostalom i tjedan, zatvoriti premijera predstave Radio Tesla, nastala prema izumiteljevoj autobiografiji ‘Moji pronalasci‘, koju je za kazalište adaptirao Filip Šovagović, a režirao Mario Kovač. Predstava nastajeu produkciji Tvornice lutaka, a ujedno je i prva predstava koja će zaigrati u bivšem zagrebačkom kinu ‘Studio’, i to premijerno 10. svibnja.

Ako vam sve ovo nije dosta, znajte da 7. svibnja u 19.30h starta prva 3bina na friško deblokiranoj ADU, a čija tema će biti Suradnja Akademije dramske umjetnosti s kulturno-umjetničkim institucijama Grada Zagreba. Voditelj tribine je prof. Borna Baletić, prodekan za nastavu i studente kazališnih studija, a organizatorice tribine su studentice ADU Frana Marija Vranković i Mia Vitolić.

Savez za centar za nezavisnu kulturu i mlade, organizira raspravu na temu ‘Nezavisna kultura i mladi u razvoju grada Zagreba - četiri godine poslije’, u srijedu, 6. svibnja 2009., od 12 sati, u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb, a istog dana od 19h nastavlja se i program Kazališne srijede u KIC-ui to na temu ‘Povijest kazališta - službena i neslužbena’. Gosti su dr.sc. Branko Hećimović, dr.sc. Antonija Bogner Šaban, dr.sc. Sanja Nikčević.

Pa vi - birajte.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI