Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Sezona 2015/2016: GKL Split

Sezona 2015/2016: GKL Split

Splitski lutkari u tekućoj sezonu planiraju četiri premijere.
Share on facebook
Share on twitter

Prenosimo najavu sezonu kakvu je objavilo Gradsko kazalište lutaka Split.

***

Gradsko kazalište lutaka Split u novu sezonu ulazi premijerom predstave Zašto je more slano? u režiji Mareka Bečke, nagrađivanog češkog lutkarskog redatelja i profesora na praškoj Akademiji dramskih umjetnosti. Priča o dva brata, jednom bogatom i bešćutnom, i drugom siromašnom koji po hranu za obitelj mora otići u sam pakao, poznata je diljem svijeta pod različitim imenima. U svojoj adaptaciji narodne priče koja se odvija u neko davno vrijeme kada je sol bila rijetka i dragocjenija od svega, Bečka je zadržao motiv čarobnog mlinca koji ispunjava svaku materijalnu želju, ali u rukama pohlepnih postaje oruđe propasti. Uz postojeće, uveo je i nove, zanimljive i duhovite karaktere, a svima je obličje dao kreator lutaka i scenografije Robert Smolik. U predstavi glume i lutke animiraju članovi ansambla splitskog GKL-a: Branimir Rakić, Alin Antunović, Petar Konkoj, Milana Buzolić Vučica i Milena Blažanović.

Premijerna izvedba je na programu u četvrtak, 17. rujna u 19.00 sati, u Gradskom kazalištu lutaka Split, a dan nakon premijere ansambl predstave Mišja priča, autorice i redateljice Jelene Sitar Cvetko, putuje u Zagreb gdje će 19. rujna nastupiti u programu 48. Međunarodnog festivala PIF i natjecati se za jednu od festivalskih nagrada s ostalim lutkarskim predstavama koje je za ovogodišnji program selektirala izbornica dr.sc. Livija Kroflin.

Druga ovosezonska premijera, predstava Moj prijatelj Mačkodlak prema nagrađenom tekstu Olje Savičević Ivančević i u režiji Ivana Plazibata, bit će praizvedena 7. listopada 2015. Predstava je trebala biti praizvedena u prošloj sezoni, ali je tada, zbog promijenjenih okolnosti, termin pomjeren za nekoliko mjeseci. Za dramski tekst o šestogodišnjoj Jelici koja kreće u bolnicu u posjet mami, a društvo joj pravi neobičan, golem i čupav pratitelj za kojeg nitko točno ne zna tko je niti odakle dolazi, Olja Savičević Ivančević nagrađena je Malim Marulićem 2014. godine. Ona je ujedno i autorica songova koje će uglazbiti osebujna Tamara Obrovac. U predstavi sudjeluje ukupno 11 glumaca.

Do kraja sezone bit će izvedene još dvije premijere: u prosincu Bajka o Divu Mrazu, prema tekstu Zlatka Krilića, u adaptaciji i režiji mladog dvojca, stalnih suradnika osječke Akademije za glumu i lutkarstvo, Hrvoja Seršića i Katarine Arbanas, te u ožujku 2016. praizvedba Ukradeno sunce (ili Krokodil Krokodilovič Krokodilov), lutkarska predstava za najmlađe prema stihovima ruskog pjesnika Korneja Čukovskog, u režiji Tamare Kučinović.

U listopadu i studenom najavljujemo gostovanje kazališta Playdrama s predstavom W. Shakespearea San ivanjske noći, u režiji Anastasije Jankovske i izvedbi djece uzrasta od 10 do 14 godina, polaznika Glumačkog studija kazališta Playdrama.

Uz premijere, u sezoni 2015/2016 organizirat ćemo i već tradicionalne manifestacije: ciklus koncerata „Jazz u veljači“, Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ s predstavama u izboru selektora Tomislava Zajeca (11.-14. travnja 2016.) i revije „Ljetno kazalište za djecu“ (lipanj/srpanj 2016.) koja će ugostiti i neka druga kazališta.
Cijena ulaznice za predstave GKL-a je ista već 15 godina – 25,00 kn za slobodnu prodaju i 20,00 kuna za organizirane posjete. I cijena Obiteljske pretplate je simbolična, samo 160,00 kn za 8 naslova, a upis traje od 1. rujna do 15. listopada.

Kako bi osigurali dostupnost kazališta svoj djeci, gostovat ćemo u malim mjestima Splitsko-dalmatinske županije i na otocima, a najveća novost ove sezone je igranje, za početak manjih, predstava u udaljenijim gradskim četvrtima, u sklopu novog programa GKL-a pod nazivom „TU-TU (Teatar u tvojoj ulici)“ a s ciljem oživljavanja perifernih splitskih kvartova vrijednim kulturnim i umjetničkim sadržajima za djecu. Prva predstava u sklopu projekta je „Paško u knjižnici“ koja je od premijere u veljači odigrana više od 70 puta, a TU-TU kombi GKL-a dovest će je u gradski kotar Sirobuja 29. rujna.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI