Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Očajničko zazivanje bolje prošlosti

Očajničko zazivanje bolje prošlosti

Mani Gotovac je ili ostala bez ideja ili se doista očajnički želi dodvoriti publici koja pamti 'zlatna vremena' Igara.
Share on facebook
Share on twitter

Uprava Dubrovačkih ljetnih igara danas je objavila kako će se na repertaoru idućeg izdanja tog festivala naći - Goldonijeva La bottega del caffè, a bude li sve po planu u režiji Vinka Brešana premijera bi se trebala zbiti 29. srpnja 2016.

Bila bi to tek obična i ne baš naročito uzbudljiva protokolarna najava da isto priopćenje ne miješa kruške i jabuke i ne najavljuje da će se time na repertoar Igara vratiti legendarna Kafetarija.

Naime, rečeni Goldonijev tekst u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, premijerno je na Igrama postavljen u režiji Tomislava Radića 1978. godine pod naslovom Kafetarija, a predstava je gotovo odmah stekla status jednog od najvećih hitova u povijesti tog festivala i na repertoaru se zadržala punih deset godina.

Najavljivanjem povratka 'legendarne Kafetarije' Igre pokušavaju izjednačiti predstavu iz 1978. s dramskim tekstom po kojem je nastala, što bi razlikovati trebali znati i oni koji su završili tek osnovnu školu, a kamo li uprava najvećeg domaćeg festivala izvedbenih umjetnosti.

Usput,  La bottega del caffè nedavno je premijerno postavljena u Komediji, pa su Igre možda umjesto posve nove produkcije (i to kako najavljuju - na Stradunu), možda mogle ugostiti rečenu predstavu, a na repertoar postaviti neki aktualnoj situaciji bolje korespondirajući predložak.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI